Dags för båtpimpel
Båtpimpel är både en otroligt rolig och en effektiv metod för höstens abborrfiske. Med anpassad utrustning och båten i långsam rörelse kan fångsterna bli fantastiska.
Egentligen är det inget nytt. Förr pimplade man från båt med samma utrustning som man isfiskade. Korta pimpelspön, nylonlina och en pirk agnad med mask eller abborröga. Med denna metod kunde man fiska med gott resultat ända fram till isläggningen. På den tiden fanns det naturligtvis inga GPS-styrda elmotorer och blåste det var man tvungen att ankra. Men en ankrad båt ligger aldrig helt stilla, den rörs sig i en solfjädersform. Särskilt tydligt är detta om man ankrar med lite längre ankarlina. Denna rörelse kan vara det som avgör om abborren ska hugga eller bara lojt stå och titta på betet. Har man nu en elmotor kan man naturligtvis utnyttja dess enorma fördelar och låta båten röra sig i bara några tiondelars knop över de hetaste ställena.
Amerkanska isfiskerullar
I dag finns det pimpelspön som ser lite ut som krympta haspelspö. Spön på 2-3 fot med rullfäste för en liten haspelrulle eller en isfiskerulle av amerikanskt snitt. De ”amerikanska” rullarna har kommit stort på senare år. De ser lite ut som flugrulle på en hög fot. Dessa rullar har den enorma fördelen vid isfiske i minusgrader att linan rullar rätt av en spole med en förhållandevis stor diameter utan att, som på hasplerullar, behöva gå runt en bygel eller som på en spinnrulle genom en linspridare. Detta gör att de annars återkommande problemen med isbildning i princip är borta. Dessa rullar finns i prisklasser från ett par hundralappar upp till flera tusen kronor. Vi testade Pflueger President vid abborrfiske i en liten västsvensk sjö. En lite billigare rulle som, skulle det visa sig, är fantastiskt rolig att fiska med. Den har hög utväxling vilket gör att det funkar utmärkt att fiska på lite djupare vatten och den har en quick release när spolen frikopplas och även en lätt pirk rusar mot botten. Bromsen är mjuk och den var inga som helst problem när det högg lite större abborrar.
Balanspirk
Vid fiske från en båt i rörelse bör man undvika de allra lättaste pirkarna. Abborren är oftast inte lika trög som den kan var under vintern och man kan använda pirkar som är tunga nog för att man ska kunna behålla bottenkontakten vilket är helt avgörande för detta fiske. Balanspirk är ett mycket hett vapen i jakten på senhöstabborrarna. Storleken på balansen är en fråga om vad man själv tror på men också djupet på fiskeplatsen. Ju djupare det är desto mer vikt behöver man för att kunna hålla botten. Det finns en uppsjö av bra balanspirkar men vi har lyckats bäst med klassiska modeller som Rapala Jigging Rap. Men testa allt! Olika modeller kräver lite olika teknik vilket man lär sig när man fiskat med en viss model ett tag. Vilka färger som är bäst varierar från sjö till sjö och från dag till dag. Men en sak är helt säkert när det gäller balansfiske — färgen spelar en avgörande roll.
Mask eller maggot
Klassiska isfiskepirkar på 50-80 millimeter är supereffektiva om de förses med lyskrok och agnas med mask eller en rejäl klase maggot. Naturligtvis funkar det utan agn men agnet brukar kunna ge de riktiga huggrusherna när det hugger så fort pirken kommer ner till botten. Under senhösten kan man med fördel fiska vertikalpirken lite mer aktivt än under de kallaste vintermånaderna. Även om man fiska vid botten behöver det inte vara direkt på botten. Är abborren aktiv så lockar en pirk som fiskas en halv till en meter ovanför botten fisk från långt håll.
Sikta på stigande lufttryck
Höst och lågtryck går ju som bekant hand i hand. Men kan man pricka dagar med lite högre eller, allra helst, stigande lufttryck kan man få uppleva sitt livs abborrfiske när man båtpimplar.