Palle Sköldblom är fortfarande kritisk till de nya reglerna på Ostkusten. Foto: Privat

Besvikelse efter besked om ostkusten: ”Ett skitbeslut”

Publicerad Senast uppdaterad

Havs- och vattenmyndighetens beslut att införa fler förbudsområden och utöka fredningstider längs ostkusten möts av stor kritik från sportfiskare.

– Jag är besviken på länsstyrelsen och HaV. Detta var ett svaghetstecken från myndigheterna anser jag, säger bland annat sportfiskaren Palle Sköldblom som varit engagerad i debatten.
En anledning till de skärpta reglerna är bland annat att gäddbestånden har uppvisat vikande trender under senare år. Likaså har det kommit signaler om att återväxten av abborre i exempelvis Kalmarsund inte varit tillfredsställande
– Det beror på en rad orsaker, inte bara fiske, utan också på sälar, skarvar och storskaliga miljöförändringar i Östersjön, säger Martin Rydgren, utredare vid HaV.

”Ett typiskt skrivbordsbeslut”
Men att begränsa sportfisket på detta sätt är fel väg att gå, tyckte både Sportfiskarna och andra aktörer som svarat på remissen. Palle Sköldblom tillhör dem som skrivit till HaV och föreslagit andra åtgärder för att skydda fiskbestånden.
– Man tänker fel och lyssnar inte på forskarna och professorerna. Ett typiskt skrivbordsbeslut där man valt att blunda för grundorsakerna. Fokus borde ligga på att stoppa överfisket av strömming som skapar den största obalansen, och sedan arbeta med reproduktionsfrämjande åtgärder i lekåarna på ett nytänkande plan, säger Palle till Fiskejournalen.
– Man kan inte komma med en sånt här skitbeslut utan att ha miljoner i bakfickan för verkningsfulla åtgärder.
Enligt honom är förbud fel väg att uppnå resultat.
– För den som inte vet har vi i Kalmarsund haft ett abborr- och gäddfiskeförbud som rådit från 1 april–31 maj i 20 år. Det finns ingen undersökning eller uppföljning av detta alls. Om det gjorts hade man förstått hur verkningslöst det är med ytterligare förbud, enligt Palle Sköldblom.


Dessa regler kommer hädanefter att gälla:
1)
Den södra gränsen för den befintliga fredningstiden för gädda och abborre i Kalmarsund och runt Öland flyttas söderut till Torhamns udde i Blekinge län. Dessutom förlängs fredningstiden från och med 1 mars till och med 31 maj.
2) Nuvarande minimimått för gös på 40 cm ökas till 45 cm i samtliga Östersjöns delområden för alla tillåtna redskap utom handredskap och ryssjor. För fiske med handredskap och ryssjor införs dock istället ett fönsteruttag på 45–60 cm i Östersjöns samtliga delområden. Motsvarande bestämmelser finns redan från gränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län till och med norra Uppsala län varför beslutet innebär att dessa bestämmelser ska gälla i hela Östersjön.
3) Från gränsen mellan Blekinge och Kalmar län upp till norra Uppsala län införs en fångstbegränsning på en icke fenklippt öring per dygn vid fiske med handredskap och ryssjor. Motsvarande bestämmelse finns redan från gränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län till och med norra Uppsala län.
4) Den befintliga fångstbegränsningen för gädda på tre gäddor, som idag gäller i Östersjön söder om Östhammars och Tierps kommuner, ändras till högst tre fiskar av den sammantagna fångsten av gös och gädda vid fiske med handredskap och ryssjor.
5) På kusträckan från norra Uppsala län och ner till och med Kalmar län inför myndigheten totalt 64 stycken nya- och 28 justerade fredningsområden. De flesta nya områdena, 47 stycken, är områden som fredas under våren för att skydda framför allt gädda, gös och abborre. Fem nya områden fredas under hösten för att skydda havsvandrande öring. Ett nytt område fredas under både vår och höst. Beslutet innebär också att elva stycken nya områden blir fredade året runt.

Mer detaljer kring reglerna hittar du här!