2 300 fångade gäddor – bara åtta stycken över metern
Att sälen går hårt mot gäddbeståndet i Stockholms skärgård är ingen nyhet. Nu kommer det siffror som bekräftar sälens framfart – och det är ingen munter läsning för fiskvänner.
Det är Sportfiskarnas Tobias Fränstam och länsfiskerikonsulenten Henrik C Andersson som provfiskat Stockholms bästa lekvikar för gädda. Det hela har skett inom projektet ReFisk, och de har haft dispens att fiska i fredade områden för att undersöka beståndsstrukturen.
Nu presenteras några av resultaten:
2 300 fångade gäddor.
1 stycken gädda över 10 kilo.
8 stycken gäddor över 1 meter.
– Åtta gäddor över metern är vad man får även om man tillåts fiska de grundaste och mest skyddade vikar som ingen annan sportfiskare ens besöker under våren. Det stora svaret på denna gåta är gråsäl, gråsäl och gråsäl, vilka har en mycket omfattande predation på gädda som påverkar beståndsstrukturen och åldersfördelningen mycket negativt. Och det har inte med att göra att det är lite mat för dem i havet, eller att ingen skrämmer dem längre, utan att det är så ofantligt många. Och det blir bara fler för varje år, konstaterar Tobias Fränstam.
Här kan du se en film från deras provfiske.
Vilka tre åtgärder skulle då Tobias Fränstam vilja se för att trenden ska vända?
– Tala om hur många sälar vi skall ha. Se orimligheten i till exempel en vargstam på 250 vargar och en gråsälsstam på 60 000 individer (flera andra sälarter med). Båda är toppredatorer som har stor effekt på deras ekosystem de lever i, men beakta proportionerna.
– Tillåt handel med sälprodukter som skinn/kött. Möjliggör incitament till näring som samtidigt tar hand om andra problem.
– Jaga säl i miljöer där de gör som störst skada, som lekvikar för gädda under tidig vår och sen höst.
Läs även denna artikel i Fiskejournalen:
https://www.fiskejournalen.se/sorgliga-synen-massor-av-gaddskallar-i-skargarden/