Från nr 9/2023
Tidlösa gäddbeten - Bomber
Universalbetet
Gäddor kan övertygas att hugga ett bete av flera orsaker. Ibland handlar det om att snurrande spinnare eller bulliga tailbeten retar gäddans sidlinjeorgan till aggressiva hugg, trots att betets likhet med en bytesfisk är begränsad. Andra beten går åt motsatt håll. Bomber Long A är ett bra exempel på detta. Med en diskret gång och en smal långsträckt form utgör betet snarare en kopia av gäddans byte. Stundtals oerhört effektivt, och många erfarna och försiktiga rovfiskars baneman.
Under det fantastiska 1990-talet var jag själv i 20-årsåldern. Jag är född 1971. Eftersom den åldern bjuder på mycket annat kul i livet än fiske så ändrade mitt gäddfiske karaktär. Helger hos mormor och morfar, där tillgång till båt fanns, var viktiga stunder för vila och rekreation.
Att nollställa sig efter händelserika strapatser i Stockholms nattliv och liknande var värdefullt. Gäddfisket har också alltid varit en passion och något jag kunnat samla tankar och kreativitet kring. En konstant och ett ankare i livet. En trygg vän i en sökande fas.Vid den här tiden fiskade jag mycket tillsammans med en kompis storebror, som sedermera kom att bli både en god vän och en mentor inom gäddfiske.
Mentorn hade den där magiska förmågan att alltid få fisk. Alltid. Mentorn fiskade med ett fåtal beten, bland dessa Bomber 16A i Blåchrome. Den största bombergäddan jag har haft nöjet att baxa ombord var en kompakt höstgädda som mentorn fångade en klarkrispig höstdag. Gäddan vägde in på elva kilo blankt och fångades vid Mörkö, Trosa.
Ny kostym
Den som fiskat med chrome-beten vet att de har en ganska trist egenskap, nämligen att de lätt tappar färg. Ofta kan man dra bort färgen i stora flagor. På en av mina Bomber hade precis detta skett. I samband med att jag ville förse den med ny kostym fick jag för mig att vikta om den. Betet försågs med en blygördel strax bakom första krokfästet.
På så sätt fick jag betet helt svävande. Jag gjorde ett försök att återskapa dess tidigare färg genom att förse sidorna med bitar jag klippt från ett holografiskt omslagspapper. Ryggen målade jag flaggblå, buken vit och som grädde på moset fick den ilsket röda trekrokar. Hela härligheten beströks med tvåkomponents epoxy.
Provfisket ägde rum i Kalvfjärden. För den som inte varit där kan den beskrivas som en ganska isolerad innerfjärd i Stockholms skärgård. Den inre delen, mot Tyresö slott, har två distinkta långsidor. Den ena består av ändlösa och mycket inbjudande vassbälten, den andra av villor, båtbryggor och annan bebyggelse. Instinktivt känns den opåverkade sidan bättre, men med tiden förstod vi att det ofta var tvärtom. Den kraftigt påverkade sidan håller mer fisk, eventuellt på grund av lägre fisketryck.
Triss i porrkungens vik
Alla som fiskat gädda vet att intressanta fiskeplatser föräras med olika namn, ibland mycket logiska, ibland mer långsökta och stundtals helt obegripliga. Vi hade en särskilt givmild gäddvik, porrkungens vik, som låg nedanför den norskättade pornografen Leif Hagens villa. Leif verkade ganska road av fiske, och när vi fiskade i hans vik promenerade han gärna ned till bryggan och ställde nyfikna frågor kring fisket. Just den här dagen var det dags att pröva min nyrenoverade och modifierade Bomber-variant. Vi ankrar upp ett tjugotal meter utanför vassen.
Jag drar Bombern bredvid båten för att se hur rörelsemönstret påverkats av blygördeln. Betet rör sig inte alls. All rörelse är helt neutraliserad av blygördeln. Däremot svävar betet. Alltid något. Till höger om vassen är vassen glesare och det är som en större inbuktning. Här växer också ålnate. Jag singlar iväg betet, tar hem det och betet attackeras omgående av en gädda. Med niofotsspö, tre sylvassa trekrokar och nylonlina är det en orättvis kamp. Jag landar gäddan med ett nackgrepp, krokar av och lägger ett nytt kast i samma inbuktning.
Historien upprepar sig. Omgående. När gädda nummer två låtit sig landas och återfått sin frihet är det dags för ett nytt kast. Samma riktning, samma resultat. Tre gäddor på tre kast. På en vobbler utan gång. Effektivt. Även en död Bomber är en livsfarlig gäddmagnet. Porrkungen applåderar.
Bomber long A - en innovativ plastvobbler
Företaget Bomber Bait Company grundades vid mitten av 1940-talet av Ralph Wham, C.S. Turbeville och Ike Walker. Deras första produkt, Bomber, är inte alls den vobbler som avhandlas i den här artikeln. Ur-Bomber var en knubbig innovation med kropp i cederträ och sked i metall. Mycket olik Bomber Long A, som är artikelns fokus. Redan på 1940-talet börjar dock Bomber Bait Company experimentera med beten i plast, vilket är ganska tidigt. Företaget har, historiskt, utvecklat en radda spännande produkter, varav många dessvärre inte tillverkas längre.
Bomber Long A lanseras 1979 och marknadsförs som en vobbler med plastens tålighet, balsavobblerns låga vikt och med en tajt men ändå rulllande gång. Betet tillverkas ursprungligen i 28 färger, bland dessa några i naturlig foto-finish. Bomber har efter det lackats i oräkneliga färgsättningar. Bomber Long A har ursprungligen ingjutna kroköglor i buken, men en skruvögla längst bak. Detta ändras över tid och de äldre exemplaren med skruvögla anses av många, särskilt trollingfiskare, fiska ännu bättre än den nutida varianten.
Stora gäddor
För gäddfiskaren har Bomber 16A, som mäter 16 centimeter, sedan länge varit ett standardval vid gäddfiske. Men även magnummodellen, Bomber 17A på 18,5 centimeter har haft sin givna plats i beteslådan. Lillebror, Bomber 15A, är ett oerhört allsidigt bete som är 12 centimeter. Betet används vid trollingfiske efter öring och lax, men ska inte underskattas som gäddbete när gäddan antingen är präglad på mindre bytesfisk eller av andra skäl nappar bättre på mindre beten.
Utöver dessa finns djupgående och ledade modeller. De djupgående används främst vid trollingfiske och de ledande utgör verkliga ess när du exempelvis vill fiska med ett bete som kan fiskas hem långsamt, men som ändå har mycket rörelse. En klassisk metod är att fiska stubbvass med en slingrande Bomber 16J i någon av färgerna XM7 (Lysröret) eller XSIO (Fegisen) under förleksfisket efter gädda. Självaste gäddprofessorn, Leif Engström, fångade en marsdag en gädda i Furusunds skärgård på 14,09 kilo på just en sådan vobbler.
Den största gädda redaktionen känner till som fångats på en Bomber är Fredrik Stjärnkvists veritabla monstergädda på 16,9 kilo och 130 cm som föll för en Bomber 17A i färgen XM7. Gäddan fångades efter en uthållig och målinriktad satsning i Lommabukten.
Minnow lure
Vobbler finns i en uppsjö olika varianter och former. I Nordamerika kallar man ibland tunna, långsmala vobbler för ”minnow lures”. På svenska finns, vad jag vet, inget ord för denna kategori av vobbler.
Det finns uppgifter som tyder på att bass hellre hugger på vobbler med en långsmal profil än mer kompakta vobbler. Det kanske inte är så märkligt, eftersom många bytesfiskar har den formen och förefaller enkla att svälja för en rovfisk.Dessa beten har i regel en mindre sked än andra vobbler. Det ger betena en ganska tajt gång och låter dem klara av hög inspinning utan att kantra. De är mycket allsidiga, och de bäst designade varianterna, bland dessa Bomber, är möjliga att även fiska hem med en jerk-teknik. Då rör sig betet oregelbundet, och går att få att vika av från sida till sida.
Betena fungerar också mycket väl vid trollingfiske. En möjlig baksida är att de ofta är ganska lätta och kan upplevas som flaxiga i luften när man spinnfiskar med haspelutrustning. Ett sätt att undvika att betet hakar upp sig i linan är att sträcka linan strax innan betet når vattnet.
Gäddspinn med bomber
Bomber är ett av de där betena som egentligen inte kan tas hem fel. Med det menar jag såklart inte att det ska fiskas hem slarvigt och utan att fiskaren har kontroll över hur betet tas hem. Vet man inte riktigt vad man gör så kan man inte heller upprepa en framgångsrik teknik. Att medvetet variera hemtagningsteknik och hastighet är ett bra sätt att få ut mer av ett bete, och framför allt, för att fånga mer fisk.
De modeller artikeln handlar om, alltså Bomber 15A, 16A och 17A, har inte identisk gång. Ju mindre bete, desto livligare gång, det är den största skillnaden.I mitt fiske har jag upplevt Bomber 16A som mest allsidig. Jag har använt den modellen mest och den har även gett mig mest fisk, även per timme. 17A har firat triumfer vid fiske i kallare vatten. Den har varit mycket fångstsäker särskilt vid det tidiga vårfisket. Det är något med dess lugna, sävliga gång som får tunga vårgäddor att gapa. 15A har ibland vänt en trög dag till en dag med fisk. Den har också fungerat fint när löjan samlat ihop sig under sensommaren och vid fiske i närheten av strömmingens lekstråk.
Hybrid
Man skulle faktiskt kunna kalla Bomber för ett hybridbete. För faktum är att det är både en vobbler och ett jerkbait. Det går utmärkt att ta hem med jerkteknik, och betet far ut åt sidorna, precis som andra beten i samma kategori. Tekniken är numera vanlig, även i Sverige, vid fiske efter abborre med långsmala vobbler. Likaså är det en vobbler som ofta ger fisk vid rak hemtagning.
Självklart är det klokt att testa att avbryta en rak hemtagning med vevstopp, för att se om det kan reta en följande fisk till att hugga och eftersom betet går att ta hem ganska snabbt är det klokt att experimentera med varierad inspinningshastighet. En som verkligen har analyserat och funderat kring fiske med vobbler är den amerikanska fiskeredskapstillverkaren, guiden och medieprofilen Joe Bucher. Han fiskar ofta sina minnow lure, i hans fall Shallow Raider, med en hybridteknik.
Första delen av hemtagningen fiskar han hem betet med jerkteknik. Detta för att betet ska uppmärksammas av fisken och få den intresserad. Den sista delen av hemtagningen är däremot rak och hemtagningen avslutas med en för musky-fiske typisk ”figure eight”, där kastet fortsätter genom att fiskaren sveper betet i loopar längst båtkanten.
Effektiva svep
Ytterligare en mycket fångstgivande teknik är den klassiska svep/stopp-tekniken. Betet dras genom en svepande rörelse med spöet. Sedan vevas linan in samtidigt som spöt förs tillbaka till ursprungsposition. Följ upp med ett nytt spösvep, veva in, och så vidare. Här kommer huggen mycket ofta i pausen som uppstår när linan tas hem. Över vegetation är det här en fantastiskt bra teknik och praktiseras flitigt av bland annat meriterade fiskeguiden Ronny Andén.
Bomber är dock en ganska delikat balanserad vobbler. Den har en liten sked och experiment med ökad vikt innebär att även att skeden behöver förstoras för bibehållen gång. Skickliga gäddfiskare har modifierat betet genom att förtynga den långt fram. Ett V-format jack sågas upp i betets huvud, vobblern förtyngs och nosöglan flyttas. Ett precisionsjobb för den verkligt dedikerade. Det går att förtynga betet något med hjälp av större krokar, men som sagt, extra vikt dödar snabbt betets gång.
Å andra sidan, det kan ju såklart fungera utmärkt det också. Åtminstone fungerade det väldigt bra en solig eftermiddag under ett svunnet 90-tal med en vuxenunderhållare från vårt västra grannland som entusiastisk publik.