Vill se fler beståndsanpassade vatten
Under tre års tid har ett projekt för att stärka fisket och turismen i Karlskoga och Degerfors pågått. Tre fiskevårdsområden plus Kilsbergen är delaktiga i projektet och kommunerna, Visit Karlskoga Degerfors med respektive turistbyrå har varit en drivande faktor med eldsjälen Torbjörn Carlsson som spindel i nätet.
Sedan satsningen på reglerat fiske inleddes 2008 har försäljningen av fiskekort ökat från 6 000 kronor till dagens 60 000 kronor. Förutom idogt arbete och fiskutsättning är beståndsanpassade fiskeregler en nyckel.
Nyligen invigdes också nya bryggor för funktionsnedsatta vid Storbjörkens strand, vid samhället Svartå.
–Vi har satsat på både tillgänglighet och fiske, det är unikt. Byns årliga julgranar har placerats ut utanför bryggorna, så det är åtta risvasar här utanför så det blir gott om fisk, säger Torbjörn Carlsson och pekar ut mot markördunkar när Fiskejournalen besöker.
Risvasarna ska göra gott för sjöns abborrbestånd och ännu fler risvasar har placerats ut av FVO Storbjörken-Ölen för att gynna abborrarna – och att fiskesugna lättare ska hitta bra fiskeplatser.
Fönsteruttag
Under 2008 började gös sättas ut i sjön, vilket gjort Storbjörken till en populär fiskesjö. Numera reproducerar sig gösarna på egen hand och sista utsättningen på 10 000 gösyngel görs i slutet av september. Medelvikten har blivit god, 4-6 kilo, tack vare ett så kallat reglerat fiske där de minsta och de största ska återutsättas. Det här är en fråga som Torbjörn driver inom regionen och som ligger honom varmt om hjärtat. Från början blev han inspirerad i samband med ett antal resor till Florida, som ligger i framkant när det gäller fisketurism.
– För mig är beståndsanpassat och reglerat fiske viktiga frågor. Vi var väldigt tidiga med fönsteruttag på gös och maxstorlek på abborre och gädda. Just nu jobbar vi för att få till fönsteruttag även för abborre. Den stora fisken ska vara kvar i sjön.
Idag tillåts det att ta hem gös mellan 45 och 65 centimeter, med begränsnings till tre fiskar, all annan fisk ska sättas tillbaka. Fångstförbud gäller även mellan 15 maj-15 juni. All abborre över 35 centimeter och gädda över 70 centimeter ska i dagsläget släppas tillbaka.
”Sedan restriktionerna med maximimått på abborre infördes har vi fått mer och större fiskar, så det fungerar. Och i längden lockar det fler fiskare.”
– Sedan restriktionerna med maximimått på abborre infördes har vi fått mer och större fiskar, så det fungerar. Och i längden lockar det fler fiskare.
Han hoppas att fler fiskevårdsområden ska ta efter och införa fönsteruttag, med beståndsanpassat fiske, och tror sportfiskare idag är mer medvetna och söker sig till sådana vatten.
Även gullspångslax och öring finns i Storbjörken, som efter isättningen vuxit sig stora.
– De är inte lätta att tas med, men ibland ser man dem jaga i ytan, berättar Torbjörn och berättar att även röding ska planeras att sättas ut.
Vattentät region
Den här Värmlandsregionen är ett sjörikt distrikt med många intressanta och fiskrika sjöar som Skagern, Storbjörken, Möckeln och Ölen, med gös, abborre och gädda. Kilsbergen Sportfiske, vid Karlsdal och Villingsberg, ligger också i regionen med 16 sjöar med regnbåge, öring och röding.
Ett nytt initiativ är det så kallade Turistfiskekortet som gäller under tio dagar och ger tillgång till över 70 sjöar i regionen.
– Här har vi också flera intressanta naturvatten, som vi kallar dem, där du ensam kan få ett spännande fiske i vacker natur, avslutar Torbjörn.