Ålen är akut utrotningshotad i Sverige.

Ålutsättningarna stoppas

"Ett av fyra ben sågas av"

Publicerad Senast uppdaterad

Bevarandet av ålen i Sverige hänger till stor del på utsättning av ålyngel. Nu stoppar Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) utsättningen av ål i Sverige på grund av sjukdom hos ålarna.

Ingemar Alenäs rapporterar om att HaV förbjuder all omflyttning av ålyngel från Scandinavian Silver Eel i Helsingborg till svenska vatten. Detta innebär att att all plantering av ål i Sverige upphör, eftersom all ål kommer just där ifrån. Beslutet grundar sig i sjukdomsfall som upptäckts hos ålarna.

Ålen som fram tills nu omplacerats från Helsingborg har i sin tur importerats från England och Frankrike. Stängda vandringsvägar på grund av dammar och kraftverk har gjort ålsituationen akut, och är orsaken till kompensationsimporten av ål till svenska vatten. I Helsingborg har ålarna hållits i karantän för att undvika sjukdomar, men nu bedömer HaV alltså att sjukdomar ändå riskerar att spridas genom utsättning från Silver Eel.

Ingemar Alenäs skriver på sin hemsida där han publicerade nyheten att:"HaV har sågat ett av stödbenen för svensk ålförvaltning", och manar nu till att bevara ålen genom att ordna fria vandringsvägar. 

"Nu gäller det att snabbt ta krafttag och snabbt genomföra den enda effektiva lösningen: fria vandringsvägar för ålen förbi dammar och vattenkraftverk", skriver ålexperten också.

Läs mer på Ingemar Alenäs hemsida