Många fiskemotioner i riksdagen

Heta frågor

Under sommaren och början på hösten har fisk- och vattenpolitiken debatterats på många forum. Den stora politiska frågan är strömmingen och Östersjökrisen. Ur detta har många motioner som berör fisket nyligen lämnats in i riksdagen. Några redovisas nedan.

Carl Nordblom (M): Förbud mot storskaligt fiske och bottentrålning

Moderaten Carl Nordblom lämnade in en motion som föreslår att utreda förbud mot industrifisket och bottentrålningen i Sveriges ekonomiska zon, eftersom de båda påverkar haven negativt. Bakgrunden är den biologiska krisen i Östersjön.

Kerstin Lundgren (C): Rädda sillen, trålfiskeförbud för Östersjön och klimatet

Centerpartisten Kerstin Lundgren vill förbjuda trålning på svensk territorialzon. Detta mot bakgrund av att sillen/strömmingen är i kris och torsken i en ännu värre sådan. Hon menar att industri-trålfisket dels slår ut småskaliga fiskare men också utarmar fiskbestånden. Kerstin Lundgren vill också ytterligare reglera säl och skarv.

Julia Kronlid (SD): Värna Östersjön

Sverigedemokraten föreslår i sin motion att regeringen bör intensifiera arbetet med att rena Östersjön. Hon pekar på att innanhavet övergötts, överfiskats och skräpats ner. Hon vill också stärka skyddet för tumlaren i Östersjön.

Peter Hedberg och Peder Björk (båda S): Pausa det storskaliga fisket efter sill och strömming i Östersjön

De två socialdemokratiska ledamöterna föreslår ett stopp för storskaligt fiske efter sill och strömming i Östersjön. De menar att strömmingen riskerar kollaps efter överfiske. Strömmingen och sillen ska fiskas som humankonsumtion menar de, istället för att den absoluta merparten går till foder som det är nu. Med enbart småskaligt fiske blir fisketrycket lägre och strömmingen/sillen som tas upp hamnar på tallrikar, det är Peter Hedbergs och Peder Björks poäng.