Närbild av undersidan av en fisk med laxlus. De långa trådarna är äggsträngar. Foto: Rune Nilsen / Havforskningsinstituttet

Norska larmet - laxlöss tar över

Parasiten förpestar laxen

Publisert Sist oppdatert

Norska laxodlingar drabbas av laxlöss, det varnar nu norska Havsforskningsinstitutet för. Laxlusen fäster sig på laxar i saltvatten, och skadar laxen kraftigt.

Oron för att den stora ökningen av laxlöss ska orsaka skador på den vilda laxen är nu stor. På 44 odlingsplatser i Norge har för stor mängd laxlöss per lax uppmätts. I Norska odlingar får endast 0,5 löss per lax finnas, på vissa platser har nu fyra löss per lax uppmätts. Norska Dagens Næringsliv rapporterar om problemet som kan drabba den vilda norska laxen.

– I norr har vi aldrig sett så höga mängder löss som i år, säger havsforskaren Anne Dagrun Sandvik vid Havsforskningsinstitutet (HI) till Norska Dagens Næringsliv.

Enligt Geir Ove Ystmark, vd för Sjømat Norge, beror ökningen på höjd havstemperatur.

– Temperaturerna i sommar ligger fyra till fem grader över det normala. Det har skapat en extraordinär situation som vi är mycket oroade över, säger Geir Ove Ystmark.

Laxlusen är inte farlig för laxen direkt, men orsakar skador och sår som gör att laxen blir svagare och känsligare för infektioner. För mycket löss kan påverka den vilda laxpopulationen. Lössen påverkar dock inte kvaliteten på lax som livsmedel.