200 abborrar ska rädda Ösbysjön

Kommunens torpeder

Ösbysjön i Danderyds kommun är för grumlig. Kommunen släppte i september ut 200 abborrar som ska förbättra vattenkvalitén - i sjön där totalt fiskeförbud råder.

Ösbysjön i Danderyd norr om Stockholm är en liten sjö där många åtgärder tidigare tillsatts för att förbättra siktdjupet och vattenkvalitén. I ett försök att minska överväxten i sjön introducerade man karp på 70-talet. Det lyckades man med, men det gjorde i sin tur att sjön övergöddes och blev grumligare. Karp rör upp bottensediment när den letar mat, därför ökar då grumligheten.

Abborrens uppgift: Äta karp-bäbis

Förra årets genomfördes reduktionsfiske efter karp, som kommit att ta för stora marknadsandelar i det obalanserade ekosystemet. Nu fyller kommunen på med 200 rovfiskar, som ska göra vattnet klarare. Förhoppningen med åtgärden är att abborrarna ska äta karparnas yngel, och därmed trycka tillbaka karparnas dominans som gör sjön sämre.

– Med den här typen av åtgärd finns tyvärr inga garantier för att önskvärt resultat uppnås. Men får bara abborrarna överleva ett antal år bör vi kunna se en skillnad i såväl biologisk mångfald som ett klarare vatten", säger Gunnar Andersson Wargert, miljö- och vattenplanerare på kommunens samhällsutvecklingsförvaltning, i ett meddelande på Danderyds kommuns hemsida.

Fiskeförbud

I Ösbysjön råder totalt fiskeförbud för allmänheten, något som kommunen i samband med utplanteringen vill förtydliga.

– Fiskeförbudet i kommunens sjöar gäller även i fortsättningen. Tanken är att de här firrarna ska äta sig mätta på fisk som idag utgör ett hot mot sjöns biologiska mångfald och kvaliteter. Inte själva bli uppfiskade. Fiska får man göra i andra vatten, säger Gunnar Andersson Wargert.