Från Jaktmarker & Fiskevatten nr 6/2023

Grillad makrill & tomatsallad

Grymt recept efter lyckat makrillfiske!

Publisert

Recept för 4 personer

Ingredienser:

• 4 makrillar, portionsstora

Tomatsallad:

• 600 g småtomater, halverade

• Salsa verde

• ¾ msk rödvinsvinäger

• ½ dl olivolja

• 2 msk kapris

• 3 sardeller i olja, mosade

• 1 vitlöksklyfta, riven

• ½ knippa persilja, finhackad

• ½ kruka basilika, grovt hackad

• salt

• svartpeppar

Gör så här:

1. Filéa makrillen och ta bort raden av ben i mitten av filén. Salta.

2. Lägg tomaterna i en skål. Blanda ingredienserna till din Salsa verde och vänd runt den med tomaterna. Låt stå i rumstemperatur en stund före servering.

3. Grilla makrillen på häll direkt över glöd. Pensla eventuellt hällen med ett tunt lager olja. Lägg fisken först med skinnsidan ner och ge den en ordentlig yta. Makrill håller ihop fint under tillagning, men var varsam när filéerna vänds. Grilltiden är kort. Räkna med tre minuter på skinnsidan och en, högst två på den andra.

4. Servera den nygrillade fisken på en bädd av tomatsallad. Nykokt färskpotatis passar till.