Från Jaktmarker & Fiskevatten nr 6/2023
Grillad makrill & tomatsallad
Grymt recept efter lyckat makrillfiske!
Recept för 4 personer
Ingredienser:
• 4 makrillar, portionsstora
Tomatsallad:
• 600 g småtomater, halverade
• Salsa verde
• ¾ msk rödvinsvinäger
• ½ dl olivolja
• 2 msk kapris
• 3 sardeller i olja, mosade
• 1 vitlöksklyfta, riven
• ½ knippa persilja, finhackad
• ½ kruka basilika, grovt hackad
• salt
• svartpeppar
Gör så här:
1. Filéa makrillen och ta bort raden av ben i mitten av filén. Salta.
2. Lägg tomaterna i en skål. Blanda ingredienserna till din Salsa verde och vänd runt den med tomaterna. Låt stå i rumstemperatur en stund före servering.
3. Grilla makrillen på häll direkt över glöd. Pensla eventuellt hällen med ett tunt lager olja. Lägg fisken först med skinnsidan ner och ge den en ordentlig yta. Makrill håller ihop fint under tillagning, men var varsam när filéerna vänds. Grilltiden är kort. Räkna med tre minuter på skinnsidan och en, högst två på den andra.
4. Servera den nygrillade fisken på en bädd av tomatsallad. Nykokt färskpotatis passar till.