PFAS under gränsvärde i Mälaren och Hjälmaren

Glädjande besked

PFAS är ett giftigt ämne som förekommer som rest av främst plastprodukter och samlas i svenska sjöar. Rapporter kommer ofta om för höga halter av PFAS, men nu har halterna i Mälaren och Hjälmaren undersökts. Resultaten bådar gott.

Fisk från sjöar med för höga PFAS-halter kan vara farlig att äta för mycket av. Exempelvis rekommenderas gravida att vara varsam med fisk från insjöar med höga PFAS-halter.

Hjälmarens Vattenvårdsförbund har nu undersökt halterna i fisken från Hjälmaren och Mälaren. Resultatet visar att halterna är lägre än EU:s gränsvärde för försäljning av fisk. Prover har tagits från gädda, gös, abborre och ål med flera, runtom i hela sjöarna. 

Samtliga platser och fiskar får liknande provresultat, alltså lägre än EU:s gränsvärde för försäljning. Fisken från sjöarna anses alltså säkra att äta högst en gång i månaden. För gravida eller ammande kvinnor och barn rekommenderas 2-3 gånger per år.

– Det är naturligtvis glädjande besked för våra yrkes- och fritidsfiskare, säger förbundets styrelseordförande Gösta Eriksson, i ett pressmeddelande.

Gösta Eriksson påtalar dock att det är viktigt att fortsätta bevara sjöarnas välmående och hålla dem fria från gift.

Vill du lära dig mer om PFAS? Klicka här!