Miljöorganisationerna om regeringen: "För låg ambitionsnivå"

Om regeringens vattenkraftspolitk

Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Stiftelsen för Östersjölaxen och Älvräddarna skickar ett öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och regeringen. De tycker att regeringen inte värnar den biologiska mångfalden i Sveriges rinnande vatten tillräckligt.

Vattenkraften är Sveriges största energikälla, och miljöorganisationerna, däribland Sportfiskarna, är inte kritiska till kraftverkens själva existens.

Utebliven miljöanpassning

Fokuspunkten är istället de miljöanpassningar som den förra regeringen, i samråd med civilsamhället och energibranschen utlovade. Under den förra mandatperioden kom man överens om att ompröva hur man skulle hantera vattenkraftens påverkan på vattenlivet, för att säkra den biologiska mångfalden och fisken. 

Vattenkraftverk förändrar åar, bäckar och älvar mycket och försämrar levnadsvillkoren för exempelvis den fisk som leker i den. Organisationerna menar att nuvarande regering inte gör tillräckligt för att kraftverken ska bli mindre skadliga.

Natura 2000

Organisationerna är bland annat kritiska till regeringens förslag kring de skyddade Natura 2000-områdena. De tycker att regeringen gör det lättare att kringgå reglerna som finns till för att skydda områdena från mänsklig påverkan. De skriver: 

"Regeringen föreslår också förändringar i regelverket som medför att utformningen av kvalitetskraven till skydd för Natura 2000- områden styrs så att miljöanpassningarna hamnar på lägsta möjliga ambitionsnivå." 

Fiskejournalen söker klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar.