Foto: Erling Svensen/ Havsforskningsinstitutet

Forskningsrådet föreslår kvothöjning i Bottenhavet och Bottenviken

Sportfiskarna kritiska

ICES är forskningsorganet som ger underlag till EU inför beslut om fiskekvotsättning för nästkommande år. De föreslog tidigare en dryg fördubbling av strömmingskvoterna för centrala Östersjön. Nu kommer ICES förslag även för Bottenhavet och Bottenviken.

ICES förslår att strömmingsfisket i norra Östersjön kan öka med 21-36 procent. Inte en fördubbling men ändå en ökning. Sportfiskarna kommenterar förslaget på sin hemsida, där de skriver att förslaget är svårbegripligt och mycket dåligt.

–Sportfiskarna konstaterar att det finns stora brister i ICES:s uppdrag vilket leder till att rådgivningen blir osäker och resulterar i ett ohållbart fiske. Ett ökat fisketryck riskerar nu bland annat att slå ut lokala bestånd av strömming och det hotar även hela ekosystemet där strömmingen utgör motorn, kommenterar Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

EU-kommissionen ska i sin tur föreslå en kvotsättning mot bakgrund av ICES förslag. Det slutliga kvotbestämmelsen för 2025 kommer efter ministerrådets förhandling som äger rum 21 och 22 oktober. EU kommissionen väntas förslå en kvotsättning som liknar ICES förslag.

Många anser likt Sportfiskarna att fisket efter sill och strömming i Östersjön måste minska. Dels för att sillen/strömmingen anses hotad i sig självt, dels för att sillen/strömmingen är en viktig art för ekosystemets stabilitet och utgör huvudföda för exempelvis Östersjölaxen.