Snart dags för spöfångad tonfisk i svenska vatten!
I ett forskningsprojekt som leds av Statens lantbruksuniversitet kommer 40 tonfiskar från svenskt och danskt vatten att märkas med elektroniska sändare. Syftet är att bättre förstå fiskarnas vandringsmönster. Tonfiskarna kommer att spöfångas i samarbete med sportfiskare.
Projektet är unikt i sitt slag och för första gången ska tonfiskar märkas i våra vatten. Förhoppningsvis kommer det leda till ny kunskap om varför tonfisken återvänt till den svenska västkusten. Så sent som förra året sågs stora stim med fullvuxna fiskar och forskarna vill nu veta varifrån de ”svenska” tonfiskarna kommer.
– Den blåfenade tonfisken har inte synts till här på flera årtionden, men förra året fick vi plötsligt in rapporter om stora stim på hundratals vuxna individer som jagade makrill och sill. Nu när medelhavsbeståndet är på tillväxt kommer de tillbaka till tidigare utbredningsområden, men om de individer som siktats i Sverige verkligen kommer därifrån vet vi inte, säger Andreas Sundelöf, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU.
”Data från märkningen kommer ge oss en bättre förståelse för den blåfenade tonfiskens migrationsmönster och beteende”
Projektet finansieras av ICCAT och informationen från de märkta fiskarna kommer att komplettera den databas som redan finns över atlantisk tonfisk.
– Data från märkningen kommer ge oss en bättre förståelse för den blåfenade tonfiskens migrationsmönster och beteende, och därmed också ge stöd för en god förvaltning. För att tonfisken på allvar ska komma tillbaka till Nordsjön krävs till exempel en långsiktigt hållbar förvaltning av bestånden av sill och makrill, som är tonfiskens huvudföda, säger Max Cardinale, forskare vid SLU Aqua.
Att de väldiga fiskarna kommer infångas med spö är förstås glädjande för oss sportfiskare. Planen är att märkningen ska inledas under sensommaren och riktas mot fiskar i storleken 100-300 kilo. För att säkerställa att fiskarna infångas effektivt och skonsamt kommer forskarna få hjälp av Sportfiskarna.
– Märkningen är ett väldigt spännande projekt och vi är glada över att kunna bidra till att förbättra kunskaperna om tonfisken och därmed förutsättningarna för en bra förvaltning. Vi vet sedan innan att sportfiske är en mycket skonsam fiskemetod som lämpar sig väldigt bra för den här typen av märkningsprojekt. Samtidigt ställer det mycket stora krav på utrustningen och hanteringen av så här stora fiskar. Nu hoppas vi bara att tonfisken återkommer även 2017, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.
Fiskejournalen kommer att följa projektet med största intresse
Fiskejournalen kommer att följa projektet med största intresse och ser fram emot att snart få rapportera om lagligt spöfångade tonfiskar på svenskt vatten!
Möjligtvis sker det i september, då vattnet fortfarande är varmt och rikt på sill och makrill. Den 15 september 2016 lyckades Micael Karlsson filma den här fantastiska uppvisningen utanför Måseskär. Vilken härlig syn!
Läs mer om projektet här.
Hans Hällman