Krokade misstänkt ”grander” – som rusade 600 meter!
Fick Team Laholm uppleva Sveriges tuffaste spökamp i lördags? Mycket tyder på det, efter att en väldig tonfisk gett sig av på en 600 meter lång rusning. Den erfarna märkningsexperten ombord kallade fisken för en ”grander” – alltså en fisk på över magiska 1000 pounds!
Just nu pågår ett unikt märkningsprojekt där forskare från Sveriges lantbruksuniversitet hoppas kunna märka 20 blåfenade tonfiskar i svenska vatten. För att fiskarna ska infångas så skonsamt som möjligt är det spöfiske som gäller, och direktivet till sportfiskarna är att försöka få upp in sin fångst så snabbt som möjligt.
Men det har visat sig svårt, eftersom tonfiskarna längs kusten är enorma. Den allra största fick möjligtvis Team Laholm i lördags. I alla fall har ingen i projektet haft en lika gastkramande kamp.
”Det var ett riktigt monster!”
– Det var ett riktigt monster! Vi fick även en riktigt stor fisk ett par dagar tidigare men den här var större. Direkt efter hugget tömde den rullen på 600 meter innan jag fick stopp på den, berättar teamets kapten Christer Hjälmefjord, som själv satte mothugget.
”Direkt efter hugget tömde den rullen på 600 meter”
Men både Christer och teammedlemmen Henrik Persson har stor erfarenhet av Big Game och turades om att sakta ta tillbaka lina.
– Vi hade nog 300 meter kvar på rullen efter den första rusningen, så det var aldrig panik. Men visst var det skönt att märka att vi trots allt fick in fisken mot båten, erkänner Christer.
Med båtens hjälp – och full press från båda fiskarna – kom den gigantiska tonfisken allt närmare. Efter ett tag kunde den rent av skönjas under båten.
– Vi fick nästan tag i leadern, men så plötsligt gav den sig iväg på ännu en 350-metersrusning. Fisken var urstark och vi hjälptes åt och tog nya tag, berättar Christer.
”This is a monster…I think it´s a grander”
Kampen fortsatte och när fisken åter började närma sig tillkallades projektets märkningsexpert. När han klivit ombord fick han överta spöt av Christer, i hopp om de tillsammans kunde komma på en plan för hur fisken skulle landas.
– Jag tror han blev förvånad när han kände fiskens tyngd. Kanske trodde han att vi inte pressade tillräckligt hårt, men när fisken stod helt still och inte gick att rubba tittade han på mig och sa ”This is a monster…I think it´s a grander”. Vi insåg båda att märkningen skulle bli svår och satsade allt på ett kort. Bromsen maxades och vi drog fisken efter båten för att få upp den till ytan. Med spöt i spöhållaren och händerna på spolen märkte vi att fisken sakta följde med. Avståndet var nu inte mer än 40 meter och vi pressade allt vi kunde. Men så plötsligt sätter fisken av i en kortare rusning. När vi på nytt får in den blir det tvärstopp – och till slut brister huvudlinan, berättar Christer.
Besvikelsen var förstås stor. Målet att märka fisken hade misslyckats, och dessutom hade deras livs fisk fått en cirkelkrok i munnen.
”Vi gjorde allt vi kunde men den här fisken var helt enkelt för stor”
– Vi gjorde allt vi kunde men den här fisken var helt enkelt för stor. Det här fisket är extremt och risken att tappa fisk finns alltid. Därför använder alla i projektet relativt små cirkelkrokar som rostar bort. En liten tröst var att fisken tappades så nära båten. Därmed slipper fisken simmar runt med en massa lina, hälsar Christer.
I dag fortsatte projektet och när dagen inleddes hade totalt elva fiskar kunnat märkas. Resultatet är över förväntan och det blir spännande att se hur många fler dagar som hinns med innan fisket avslutas på söndag. Gynnsamt väder är helt avgörande eftersom säkerheten för både fisk och fiskare prioriteras allra högst.
Allt fiske som nu bedrivs är forskningsfiske, i syfte att kartlägga beståndets storlek och spridning. I övrigt är det förbjudet att fiska tonfisk i både Sverige och i Danmark. Sportfiskarna hjälper SLU med att koordinera fiskeinsatserna. Här kan du läsa om deras syn på den framgångsrika inledningen.
Hans Hällman