Hotet om torkan: ”Fiskeguider måste ha en plan B”
Tendensen med högre temperaturer och omfattande torka ändrar spelreglerna för sportfiskare – och för näringsidkarna i branschen. Det gäller bland annat för fiskeguider att ha en plan B, den uppmaningen kommer fiskeentreprenören Per Jobs med.
Under sommaren 2018 fick flera populära fiskevatten stänga i hela Sverige, eftersom fisken riskerade att ta för stora skada av höga vattentemperaturer. Detta ledde på vissa håll till missnöjda fisketurister, och att fiskeentreprenörer gick miste om inkomster.
Hur sommaren 2019 kommer att bli återstår såklart att se – men på många håll är torkan redan ett faktum, med risk för att livet i vattendragen tar skada. Flera fiskevårdsområden går redan nu ut med information om att de kan tvingas stänga vattnet om det blir lika höga temperaturer som 2018. Detta är något som sportfiskare måste beakta när de planerar sina resor. Och för fiskeguider och entreprenörer gäller det att vara förberedd på alla scenarion.
– Det är mycket som kommer an på entreprenörerna, och framför allt gäller det att ha en plan-B, säger Per Jobs på Fish Your Dream.
De har anläggningar både i Tjounajokk, Ammarnäs och Gotland, och även de fick känna på konsekvenserna när vattentemperaturerna blev för höga förra sommaren.
– Vi fick stänga fisket i Vindelälven. Tjounajokk klarade sig, mycket tack vare smältvattnet från glaciären, men det hade ju också sitt pris eftersom glaciären minskade rejält.
Han konstaterar också att rödingen lyser med sin frånvaro, och att den söker sig upp mot kallare vatten i systemet.
Per Jobs håller det för sannolikt att trycket på fjällvatten kan bli ännu högre i framtiden, för att de troligtvis kan hålla öppet i en annan utsträckning än vatten på lågland. Det innebär också att förvaltningen av dessa måste ses över, enligt honom.
– Vi själva fick hänvisa folk till andra vatten, som därigenom blev hårdare fiskade. Vi måste få styr på sådana vatten, kvotera dem och ha en bra förvaltning. Det kanske inte kan vara obegränsat med fiskekort, som det är på många ställen i dag, resonerar han.
Och framför allt uppmanar han entreprenörer att vara flexibla, och inte enbart rikta in fisket mot exempelvis öring, röding och harr.
– Man måste vara öppen för att ställa om fisket till fler arter, exempelvis abborre och gädda och andra arter som etablerar sig högre upp. Dessutom kan det var riskabelt att bara utgå från strömsträckor, som riskerar att bli uttorkade, säger Per som själv spanar efter större sjöar att etablera sig vid.
Han tillägger också att alla måste ta ansvar för fiskevattnet, både entreprenörer, gäster och fiskevårdsområden.
– Det gäller för gästen att veta vad som gäller, och att vattnet faktiskt kan stänga. Vi entreprenörer måste också ta hand om den resurs som vi faktiskt lever av, och kanske uppmana ett fiskevårdsområde att stänga vattnet om det är nödvändigt.
Fiskejournalen återkommer med fler artiklar kring klimatets påverkan på fisketurismen.
Läs tidigare artiklar i ämnet: