Girjasmålet är avgjort, och en omedelbar konsekvens blir att försäljningen av fiskekort via länsstyrelsen till det aktuella området stoppas. Foto: Anders Lundin

Girjasmålet ska avgöras: Vem äger rätten till fjällfisket?

Publicerad

Efter tio års malande i de rättsliga kvarnarna kommer nu det så kallade Girjasmålet upp i Högsta domstolen. Frågan är om det är samebyn eller staten som har rätten att upplåta jakt och fiske i fjällen.

– Förhoppningsvis får man ett klarare rättsläge vilket gör lättare att hitta bättre lösningar, säger Malin Brännström, forskare i rättsvetenskap vid Umeå Universitet.

2009 stämde Girjas sameby i Kiruna staten i tingsrätten för att få ensamrätt att upplåta jakt och fiske. Svenska samernas Riksförbund har hjälpt till att driva ärendet som ett pilotfall. I grunden handlar det om att staten som markägare anser sig ha rätten att förvalta jakten och fisket. Samebyn menar att det är det är samernas urminnes hävd som ger dem rätten.

Efter den senaste domen i Hovrätten är rättsläget oklart. I domen från 2016 slogs fast att samebyn har ”bättre rätt till jakt och fiske”, men att staten i alla fall kan sälja jakt och fiskekort.

Det har framförts farhågor om att jakten och fisket skulle komma att inskränkas kraftigt om samebyarna ensamma får rätten att besluta omfattningen.

– Samebyn vill ha större inflytande över hur många som kommer till fjället och jagar och fiskar. Det kan bli frågan om nekad jakt och fiske, eller byten av områden och kvotering – beroende på renskötsel och tillgången på vilt och fisk. Det handlar om att få till en uthållig förvaltning av resurserna, säger Malin Brännström.

Förhandlingarna hålls i Högsta domstolen i Stockholm och kommer att pågå från och med 2 september till den 10 oktober.

Text: Mikael Moilanen

mikael.moilanen@jaktjournalen.se

Läs om satsningen på fjällfiske:

Så satsar länsstyrelsen för att få fler fiskare till fjällen