Danska yrkesfiskare trotsar torskfiskestopp i Östersjön
Nu leker Östersjötorsken och skyddas därför av ett EU-beslut om fiskestopp. Ändå bedrivs danskt yrkesfiske med stöd från den egna regeringen. Konsekvensen kan bli förödande och kritiken mot Danmark är hård.
När Internationella havsforskningsrådet ICES meddelade att torsken i Östersjön är hotad beslöt EU att kraftigt begränsa fisket i området. Regleringen, som också påverkar sportfisket, innebär bland annat ett totalstopp för yrkesfiske efter torsk i västra Östersjön från 1 februari till 31 mars. Ändå har Danmarks miljöminister nu beslutat att tillåta danskt yrkesfiske i dessa vatten. Fisket bedrivs på rödspätta, men eftersom 10 procent bifångst accepteras kan de danska fiskarna nu fånga 562 ton torsk. Det motsvarar mer än hälften av den årliga mängd som ICES forskare ville tillåta i västra Östersjön.
”Det är ett helt oansvarigt beslut som visar att EU:s lagstiftning inte fungerar”
– Det är ett helt oansvarigt beslut som visar att EU:s lagstiftning inte fungerar. Danmark utnyttjar ett kryphål i lagstiftningen. Det är helt omöjligt att övervaka om de danska fiskarna fiskar efter torsk eller rödspätta nu, säger Jan Isaksson, chef för organisationen Fiskesekretariatet som arbetar för hållbart fiske i Östersjön.
Den danska regeringen försvarar sitt beslut med att Tyskland också tillåter fiske efter rödspätta i det aktuella området.
För torskens vidkommande får det danska fisket dock större konsekvenser, eftersom dess omfattning är nio gånger större.
Läs mer i Sydsvenskans artikel här.
Hans Hällman