Det tar hundratals år innan vårt plastskräp bryt ned. Det skadar både fisk och andra organismer på vägen.

Chockbesked kring plast – nu krävs globala insatser

Publisert Sist oppdatert

Våren är uppropens tid. Nyligen lanserade Älvräddarna sin nya kampanj för att köpa ut onödiga kraftverk, och nu kräver Världsnaturfonden (WWF) ett globalt avtal för att minska mängden plast.

The Guardian rapporterar nu att den ökända Skräp-ön i Stilla Havet är tre (!) gånger större än Frankrike! Ytan på 1,6 miljoner km2 innehåller minst 79 000 ton plast, och forskningen är genomförd både via båt och helikopter. Det är tydligt att det bara blir mer och mer plast i havet.

WWF har också släppt sin plastrapport, som ska presenteras i samband med att plasten diskuteras i FN. Där framkommer det att 8 miljoner ton plast släpps ut i haven årligen, och att 270 marina arter hittats med skador orsakade av plast.

– Det är viktigt att vi bryter trenden nu och får till ett globalt avtal, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden (WWF) till Aftonbladet.

– I forskningslaboratorium har man sett att små fiskar hellre väljer att äta mikroplaster än plankton. Det finns något i plasten som lockar, säger Inger Näslund.

Nu hoppas WWF på ett globalt avtal för att minska plastläckaget.

Läs om Älvräddarnas kampanj:

Slutsnackat – storsatsning för att köpa onödiga kraftverk