Havsöringfisket är fantastiskt bra i Sverige. Foto: Privat

Har du rätt grejer till havsöringfisket?

Publicerat Senast uppdaterad

Havsöringen är den art som lockar flest sportfiskare till salt fiske. Den finns längs hela kusten även om förutsättningarna ser lite olika ut på olika kustavsnitt, men med grejerna som funkar bäst är i stort sett de samma.

Spinnfiske efter havsöring är superkul! Få fisken kan svänga så snabbt från uselt till fantastiskt eller tvärt om. Ena dagen tycks havet koka av havsöring, den andra kan det vara nästa omöjligt att få minsta hugg. Tekniken är viktig. Framförallt måst man våga experimentera med beten och inspinningshastighet. Små ryck i spöt och vevstopp när man låter draget falla fritt i någon sekund kan ibland göra underverk.

Lite längre spön

Fiskar man från klippor, bryggor eller i vadarbyxor så är det en stor fördel med ett lite längre spö. 9-10 fot ger långa kast och det är lättare att styra fisken till håven än med ett kort spö. Långa fiskedagar är det också behagligare att hantera ett långt men lätt spö. Spön som kastar runt 10-35 gram är optimala för kustöring.

Haspel eller multi?

Vilken typ av rulle man föredrar är högst personligt. En mjuk högklassig multirulle är fantastisk fiskemaskin men de dagar man fiskar i hård motvind kan haspeln vara lättare att jobba med. Dagens rullar är dock så bra att de klarar nästan väderförhållanden som helt. Storleken på rullen är också en smaksak. Tänk bara på att en anpassad rulle ger bättre balans i utrustningen. Storlek 2500-3500 brukar funka kanon även om rullarna väger lite olika. Tänk på att en haspel med stor spole kastar längre än en med liten!

Vill man inte chansa kan ett set med spö, rulle och lina kan vara en genväg till en väl avvägd utrustning.

Linan superviktig

I dag finns det nog ingen kustöringfiskare som föredrar en klassisk monolina framför en stum och strak flätlina. Med flätlina känner man minsta stöt på betet och öringen går ofta och just stöter på betet innan den hugger. Känner man stöten och gör ett vevstopp brukar hugget vara ett faktum. Det finns ingen anledning att ha för tjock lina! En tunn lina kastar bättre och fångas inte lika lätt av vinden. 0.13 till 0.16 är ofta behagligast att fiska med.

Klassiska skeddrag och lättade kustvobbler

Viking herring är nog det mest arketypiska av alla havsöringdrag. Denna stansade plåtbit har tusentals öringar på sitt samvete. Förr var detta det enda bete som många öringfiskare längs Västkusten tog med sig ut. I dag vill vi nog ha lite större möjligheter att variera oss. Kustvobbler finns i många varianter och fabrikat. På sydkusten vill man gärna ha med långkastande tobisliknade kustvobbler medans små Vicke fiskar fantastisk bra i Bohusläns fjordar.

Som med så mycket annat som gäller havsöringfiske är Danmark ett föregångsland när det gäller att ta fram nya typer av beten. Genomlöpsdrag – där linan löper fritt genom själva draget – har visat sig vara riktiga fiskmagneter samtidigt som fisken sitter mycket bättre än på traditionella drag. Här finns det ens uppsjö av beten att välja på men tänk på att man behöver en tafs av nylon eller flurocarbon för att betet ska få en optimal gång.

Längs den vindutsatta Skånekusten kan man behöva lite tyngre beten än i de skyddade fjordarna på Västkusten. Men har man med sig beten från 10-35 gram klarar man de flesta situationer.