Sälskrämman i strömmen brister - ny lösning på gång

Fiskerikonsulenten förklarar

Publicerad Senast uppdaterad

Sälskrämman i Stockholms ström fungerar inte optimalt, detta inkom i ett tips till Fiskejournalen tidigare i veckan. Oliver Karlöf, fiskerikonsulent på Stockholm stad förklarar läget.

Sälskrämmor sänder ut ett ljud i vattnet som sälen inte gillar. På så sätt avlägsnas sälen från de områden där skrämmorna finns, och fisken äts inte upp av sälen. Men sälskrämman i Stockholms ström fungerar inte optimalt. Fiskerikonsulent på Stockholm stad, Oliver Karlöf förklarar:

"För grunt"

Fiskerikonsulent på Stockholm stad, Oliver Karlöf

– Flera orsaker gör att skrämmans effekt minskar. För det första ligger den på fel djup, det är alldeles för grunt i strömmen. Då sänder den inte ut ljudet lika effektivt. Sen är många sälar här i Stockholm döva på grund av ljud från människan, buller från sjöfarten och staden till exempel.

Men den befintliga skrämman i strömmen ska ändå ha viss effekt menar Oliver Karlöf. Stockholm stads fiskevård får ofta in klagomål från fiskare, något han har viss förståelse för.

Ny bättre skrämma

Nu ska en ny sälskrämma installeras i anslutning till nya fiskevägen i Söderström, där majoriteten av öringen vandrar efter att fiskevägen öppnats. Den ska fungera med full kraft.

– I Söderström finns bättre djup. Den nya skrämman kommer drivas av vanlig land-el och förväntas få bort sälen helt. Den ska vara på plats om några veckor, säger Oliver Karlöf.