Örekilsälven lockar fiskare från hela Europa. Foto: Anders Nicander

Jakten på majlaxen är underskön

Fiskejournalen har besökt den undersköna lilla laxpärlan Örekilsälven. Förra året var ett rekordår och förväntningarna på årets säsong är höga. Nu väntar vi bara på regn.

Publicerad Senast uppdaterad

–Där! såg du? ropar Per. Och pekar mot utloppet av höljan. En stor lax har precis vältrat sig i ytan och fiskesuget stiger med minst tusen procent.

Trots den låga vattenföringen är temperaturen rätt (cirka 13 grader). Vid varje högvatten finns det chans på ett laxsteg och även m de fiskar som stått i älven ett tag är svårare att locka till hugg så finns de där. Nu är laxen helt blank och trots att älven är liten är medelvikten hög, runt 10 kilo.

Per, som tillsammans med sin fru Fina driver Brålands laxfiske, är min guide i dag. Per är en mycket erfaren laxfiskare som bland annat jobbat som guide vid norska laxälvar och som fiskat i Örekilsälven i tjugo år. Han kan varje sten på varje varje fiskesträcka och berättar stolt om att man i år öppnat upp så att man kan fiska den vackra A-sträckan från bägge sidor av älven. Där gör vi dagen första kast längst otramapde stränder. Per böjar med en banan på tafsen. Den lite fula flugan ”Bananen” visade sig under förra året vara en riktig magnet för laxen här.

Älven är sällan stor även om det är en så kallad flomälv som kan gå hög när det regnar mycket eller vid snösmältningen. I dag rinner det blygsamma 4,5 kubik och ett 9-fots enhandsspö är perfekt för att fiska av de höljor där laxen står.

När det ser mörkt ut för Hallands laxåar ser det betydligt bättre ut för Örekilsäven. Förra året slog man rekord i antal fångade laxar och älven är än så länge skonad från laxlus. Enligt de elfisken som Sportfiskarna gör varje år så är reproduktionen mycket god.

När majsolen står mitt på himlen väljer vi att avbryta dagens fiske. Jag har så nära hit att vi kör snart igen. En kväll innan skymningen. Eller en dag när älven stigit efter ett regn. Hoppet om majlaxen lever och än är det god tid kvar.