Vilka metoder finns för att binda kläckare?

8 metoder som får din kläckare att flyta

Olika kläckare används av allt fler och ständigt utvecklas nya mönster på samma tema. Men vilken metod bör vi använda för att flugan ska hänga rätt i vattenytan?

Publisert Sist oppdatert

 Det skiljer sig nämligen beroende på vilken typ av insekt vi avser att presentera. Här visar vi åtta metoder som får din kläckare att flyta bra och hänga rätt i ytfilmen.

DE FLESTA TORRFLUGEFISKARE är överens om att en lågt liggande torrfluga attraherar fisken bättre än vad en högt stående fluga gör. Jag kan inte annat än att hålla med. Det har hänt allt för ofta att en spent eller en kläckare har löst problemet när en vakande fisk vägrat att stiga till mina duns.

En allmän förklaring till fenomenet säger att en lågt liggande fluga inte kräver samma energinsats av fisken. Personligen tror jag inte alls på den förklaringen. Fisk som stiger efter nykläckta sländor kan ge en vakbild som är lika försiktig som när de tar kläckande nymfer. Istället tror jag att förklaringen finns i fiskens överlevnadsinstinkt. Risken att röja sig är nämligen mindre när de tar en lågt liggande insekt. En dun kräver som regel att en större del av fiskmunnen bryter ytan, vilket gör den lättare att upptäcka. Men oavsett anledning kvarstår ändå faktum, fisken gillar en lågt liggande fluga.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera