Annons: Sponsrat innehåll

Foto: Getty Images

Välj rätt bete till vårgäddan

Publicerat Senast uppdaterad

Snart sätter vårens spännande gäddfiske igång! Så fort det blir isfritt är det superläge för gäddfisket inne i vikarna och på grundområden, eller strax utanför på branterna. Det är nu du har chansen att fånga drömfisken. En bredryggad gammelgädda som får spinnspöet att buga sig djupt och rullen att morra dovt…upplevelser som ger härliga rysningar i hela kroppen…

Vad är då bästa taktiken och vilket bete fungerar bäst vid denna årstid? Ja, som vanligt i fiske finns det inga lätta svar och det skiljer sig ofta från vatten till vatten. Men det finns såklart ett par generella regler som kan vara värda att följa.

Fiska sakta

När det är kallt i vattnet brukar ett långsamt infiskat bete vara melodin. Gärna med regelbundna spinnstopp. Det brukar kunna trigga hugget. Men inte alltid. Testa gärna att öka hastigheten och intensiteten med jämna mellanrum. Ibland blir man förvånad över vad som fungerar, även när det handlar om fiske i iskallt vatten strax över nollan. För vanligt spinnfiske är stora jiggar och tailbeten ett säkert kort. Jerkfiske är också en suverän metod vid denna tid på året. Jerkbetets karaktäristiska rörelser – från sida till sida – är extra effektivt i kallt vatten.

Lokalisering

Förutom att välja rätt bete så är lokalisering a och o vid vårfisket. Eftersom gäddan inte förflyttar sig nämnvärt gäller det att hitta dem. Egentligen gäller ju detta gäddfiske året runt men just på våren klumpar gärna gäddorna ihop sig på avgränsade områden. Det klassiska tipset brukar vara att fiska i sydvända vikar och områden strax utanför. Det fungerar utmärkt många gånger men det är betydligt bättre att systematiskt fiska av områden med olika karaktär. När man väl fått kontakt – ett missat hugg, en följare eller en landad fisk – så är det en god idé att leta efter likartade ställen. Dock kan det vara värt att kontinuerligt under dagen även testa andra typer av ställen. Bara för att man hittar gäddor strax utanför en djupvass betyder inte nödvändigtvis att alla gäddor står utanför djupvassar. Det gäller att hitta en eller flera röda trådar. Så man kan se ett mönster i fisket. När man väl har bilden klar för sig – antingen det gäller fisketeknik, betesval, lokalisering eller alltihop – så finns det goda chanser till ett formidabelt vårfiske.

5 heta beten

Här har vi valt ut fem fångstmagneter till vårfisket från vår butik. Beprövade och lättfiskade beten som garanterat fångar fisk.

Daiwa Prorex Lazy Jerk 155SS
Lazy Jerk är ett lättfiskat jerkbete som under sin korta tid på marknaden levererat otroliga mängder med stor gädda. Vid monoton invevning går betet i stora s-kurvor. När du jerkar hem Lazy Jerk, så har den en svängig sida till sida-gång i vattnet. Superhett! Köp den här.

Westin Swim Glidebait 53 g 12 cm Suspending
Westin Swim är en fångstgivande trotjänare hos många svenska gäddfiskare. Ursprungligen ett jerkbete men fiskas allra bäst som en wobbler utan sked. Du vevar bara hem betet rakt in och med korta pauser. Storsäljare! Köp den här.

Svartzonker McTail Original 26 cm
McTail har säkrat segrar i många gäddturneringar och fångat många trofégäddor och muskys. Den är lättfiskad och med sin unika snabba, oregelbundna, rullande sida-sida gång fångar den gäddornas uppmärksamhet. Enkel att modifiera med olika svansar. Köp den här.

Svartzonker McMio 18 cm
McMio Tail är ett beprövat tävlingsbete som fångat många stora gäddor. Det här tailbetet har en lugn, rullande gång vid långsam hemtagning, som lockar fisk överallt. Extremt lättfiskat – bara veva in och varva med spinnstopp. Köp den här.

Pig Shad Jr 20 cm
Pig Shad Jr är en perfekt imitation av en skadad betesfisk som långsamt lunkar fram med dess sista krafter! Trots sin modesta storlek så fångar Pig Shad Jr mängder med storgädda. Riggas med jigghuvud/shallowskruv och stingertackel. Köp den här.