Utrotningshotad fisk i kockens panna

Publicerad

Sillhajen är klassad som utrotningshotad och är belagd med fiskeförbud av EU. I helgen som gick serverades ångkokt sillhaj på ett köpcenter – tillagad av en meriterad kock.
När vitvarukedjan Elon ville locka besökare till en av sina butiker i Göteborg bjöd man in den meriterade kocken Carl Almgren för att laga mat i butiken. Han har både OS- och VM-guld i matlagning på meritlistan, men hade inga problem med att servera en utrotningshotad art till butikens gäster. Fiskejournalen ringde upp Carl för en förklaring.
Ser du några problem med att servera en utrotningshotad art?
– Detta var en bifångst och med de regler som finns, fick fisken inte släppas tillbaks. Så nej, inte i detta fall.
Men du har ju ändå bidragit till handel med sillhaj genom att köpa den.
– Fisken var redan såld till ”Feskakörka” när jag köpte den på deras auktion.
Du driver jucateringfirma, serverar du sillhaj eller några andra utrotningshotade arter i din verksamhet i nuläget?
– Nej, jag är principiellt emot hajfiske.
Enligt din hemsida kan man beställa hälleflundra av dig. Är de fiskade på hållbara bestånd?
– Ja, så är det. Bäst är väl att du ringer fiskgrossisten Bläckfisken AB där jag köper all min fisk.
När vi ringer fiskgrossisten får vi veta att hälleflundrorna som säljs just nu är bifångster på grund av fiskestopp. Vi frågar om det, efter fiskestoppet, finns livskraftiga bestånd fiska på.
– De påstår det, säger Alex-Zander Kronberg, Bläckfisken AB.
Är de fiskebåtarna anslutna till MSC?
– Nej, den är ju rödlistad så man ska undvika att äta hälleflundra säger de. Men det säger de ju om allting…
Vill du veta vilka fiskar som du kan äta med gott samvete? Här kan du ladda ner WWF:s fiskguide. Den finns även i fickformat så att du kan ta med den på restaurangen. Ställ krav på kocken!
Morgan Fihn