Varje minut dumpas en lastbil fylld av plastavfall i haven, vilket motsvarar 8 miljoner ton plast per år. Foto: WWF

Therese prisas för sin kamp för renare hav

Publicerat Senast uppdaterad

Therese Karlsson är ett namn som både sportfiskare och vattenvänner bör lägga på minnet. Hon är forskaren som viger sin tid åt renare hav – och nu har hon belönats för det arbetet.

Therese Karlsson, prisad forskare. Foto: Göteborgs Universitet

Therese, vid Institutionen för marina vetenskaper, har nämligen tilldelats Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2020. I sin doktorsavhandling har hon studerat plastskräp i havet, och därmed bidragit till förståelsen om plastens spridning och nedbrytningsprocesser, enligt en kungörelse från Göteborgs Universitet.
Therese Karlsson arbetar även deltid på Greenpeace, där hennes kunskaper kommer till stor nytta i hållbarhetsfrågor. Just plast och konsumtionen av densamma är hennes fokusområde.

– Det är långt mer effektivt att förhindra att plasten hamnar i miljön, än att fokusera på uppstädning. Dessutom behöver vi vara tydliga med att våra nuvarande produktions- och konsumtionsmönster är ohållbara, oavsett material. Genom att förstå vad som händer med den när den hamnar i havet, så kan vi lättare arbeta med hållbara, faktabaserade lösningar, säger Therese Karlsson.
Grattis till utmärkelsen säger vi på Fiskejournalen! Här kan du läsa mer om Therese Karlsson och utmärkelsen.