Tasmanian devil är ett av de bästa havsöringbeten man kan köpa.

Tassie – superbetet som många glömt bort

Publisert Sist oppdatert

Beten kommer och går men vissa är så bra att de förtjänar att lyftas fram på nytt. Ett sådant bete är Tasmanian devil.

Tasmansk djävul är det största av de köttätande pungdjuren. Den finns bara på ön Tasmanien utanför Australien. Det lilla monstret väger bara femton kilo och är knappt ett par fot högt men det har det hårdaste käktrycket av alla rovdjur på jorden. Lokalbefolkningen kallar djuret kort och gott för tassie. Det gör vi med

Detta djur fick låna sitt namn till betet Tasmanian devil – på goda grunder. frågan är om detta inte, tillsammans med några klassiska skeddrag, är det säkraste bete ma kan ha för havsöringfiske. Ska man ut på havsöringfiske i Bohusläns fjordar så är det ett måste.

Till skillnad från skeddragen som brukar fiska så effektivt i april och början av mig men sedan förlora sin magiska lockelse på havsöringen funkar Tasmanien devil under hela säsongen. Visst, det finns dagar när öringen kan vara i stort sett omöjlig att få till att hugga, men kör man med Tassie är chanserna ändå större att man ska få fisk.

Tassie är även ett utmärkt bete i regnbågssjön. Det kastar mycket bra och den oroliga gången verkar vara en riktig trigger för regnbågen. Här kan även lillebrorsan Little devil som bara mäter 3,7 centimeter vara ett superbete.

När abborren jagar småfisken så det skvätter i ytan kan det, hur märkligt det än låter, ibland vara svårt att hitta ett betet eller en teknik som funkar. Vid sådana tillfällen har Tassie visat sig funka utmärkt, särskilt på den lite större abborren.

Tasmanian devil är ett genomlöpsbete. Ett betet där man trär linan genom betet och knyter på trekroken. För att skydda draget finns en lite pärla i plast som man trär upp på linan innan man fäster kroken. Genomlöpsbeten är suveräna till bland annat havsöring som har en förmåga att kunna bända loss kroken från traditionella beten.