Svårt att välja ”grön” tonfisk i Sverige
Den som i Sverige vill äta tonfisk med gott samvete har det inte lätt. Drygt tre fjärdedelar av tonfisken som säljs saknar uppgift om art samt var och hur den är fiskad. Det visar en ny rapport som presenteras i anslutning till lanseringen av Världsnaturfondens Fiskguide 2017, i vilken endast en dryg tiondel av tonfisken får grönt ljus.
Tonfisk är ett samlingsnamn för flera arter varav en del är betydligt mer utsatta än andra. Men även inom en art kan beståndens status variera kraftigt vilket gör att fångstplats bör framgå när fisken köps. Det sker sällan och det är därför svårt att avgöra om tonfisken är hållbart fiskad.
”Det är ofta omöjligt att veta vad det är för sorts tonfisk man köper i butiken”
– Det är ofta omöjligt att veta vad det är för sorts tonfisk man köper i butiken, än mindre lita på att den som serveras på restaurang har fiskats på hållbara bestånd. Om de som säljer tonfisken inte kan uppge varifrån den kommer, vilken art det är och hur den fiskats, kan det vara så att man äter en tonfisk som är starkt hotad, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden på Världsnaturfonden WWF.
Däremot framgår det ibland att fisket bedrivits utan att delfiner och andra havsdjur tagit skada. En information som Inger Melander är kritisk till.
– Med de vanligaste fiskemetoderna så är det vetenskapligt bekräftat att andra djur, som delfiner och hajar, ofta kommer till skada, så jag förstår inte hur man kan lova det.
Ett sätt att säkra sig om att den tonfisk man köper är hållbart fiskad är att välja MSC-märkt fisk. Denna får grönt ljus i Fiskguiden.
”Som konsument ska man köpa MSC-certifierad tonfisk”
– Som konsument ska man köpa MSC-certifierad tonfisk. Om inte det så ska du låta bli att köpa tonfisk, säger Inger Melander.
Fiskguiden ges ut för elfte gången och är en del av WWF:s arbete för friska och levande hav genom att verka för ett mer långsiktigt hållbart fiske.
Nytt för i år är Fiskguiden har en egen webbsajt.
Här kan du ladda hem rapporten Svensk konsumtion av sjömat –en växande mångfald.
Läs mer om den bristande märkningen av tonfisk här.
Hans Hällman