Gunnars Svanljungs spinnare har visat sig oemotståndlig för Tornerälvens laxar.

Svanljungs demoner lockar laxen

Publisert Sist oppdatert

Gunnar Svanljung från från byn Soukolojärvi i Tornedalen kallas i bland för laxkungen. Hans track record är enormt och han fångar sina laxar på mycket finurligt konstruerade spinnare som han gör själv.

Rostfri migsvetstråd, krympslang, popnit, spinnarbygel, koppartråd. Nej det är inte beskrivningen av vad vi hittar på den mekaniska verkstaden, det är några av ingredienserna i Gunnar Svanljungs hemmagjorda laxspinnare.

Han har fiskat i Torneälven i över 35 år och har fångat 143 laxar på spinnfluga.

Hans spinnare är mycket genomtänkta och har egenskaper som gör att de passar för olika förhållanden.

Gunnar Svanljung är välkänd bland laxfiskare och Fiskejournalen har tidigare porträtterat och berättat om hans fiske. Mest omtalade är hans version av den klassiska devonspinnaren som i Gunnars fall har kommit att få heta demonspinnare, eller Svanljugs demoner. Denna ljupgårede modell (den tredje från höger på bilden) har skänkt honom 30 laxar.

I ett brev till Fiskejouralen berättar Gunnar om sina spinnare och det är helt klart att han inte är en människa som står och stampar på samma fläck. Hans beten utvecklas och förfinas från år till år. Inför 2024 satsar han på nyheten spinnarblad vilket bland annat visat sig mycket effektivt för, något så olikt lax som, plattfisk.

Gunnars spinnare kan köpas direkt av honom själv.