Sebastian Bergman med laxen som ska citrusgravas till jul. Foto: Privat

Strålande senhöstfiske – tre generationer Keski landar jullaxen på Vätterns klippor

Publisert

Kristian Keskitalo är en av landets främsta och mest mångsidiga sportfiskare. Tillsammans med sin pappa och sin som drog han till favoritplatsen på Vätterns östra sida och kunde traditionsenligt landa den lax som ska citrusgravas till jul.

Jag har själv haft förmånen at få fiska lax med Kristian. Det var när vår gode vän och sportfiskeikon Janne Olsson ännu var i livet. Vi hade en fantastisk dag på klipporna och Janne som då bara hade ett par år kvar till 80 kunde håva en riktigt fin lax som herr Keskitalo krokat.

När jag träffar Kristian flera år senare i ett helt annat sammanhang tar han upp telefonen och visar mig stolt en film som visar hur hans pappa Aarre Keskitalo med viss ansträngning håvat en fin lax som sonen Sebastian Bergman dragit på.

-Pappa fyller 77! Han är fortsatt en gasell på klipporna med två laxar från land över 10 kg på listan!

Just fisket efter landlax har blivit något som man gör tillsammans.

-Vi har fångat jullaxen från land i mer än 30 år jag och min far och nu är det extra kul att även sonen är med sedan några år. Detta år blir det han som bidrar till julbordet med enegenfångad lax.

Sebastian fick laxen på en 28 grams kustvobbler. Utrustningen, som skulle kunna stå modell för en väl avvägd utrustning för det här fisket ,var en Daiwa Caldia 3000-rulle laddad med 0,16 J-braid och ett 9 fots Luvias spö klassats 7 till 32 gr.

För den som vill testa Vätterns fantastiska laxfiske har Kristian några snabba men ack så värdefulla tips.

Plats: Vättern

Viktigt: Djupt inom kastlängd

Medtag: Tålamod, bra sällskap, varma kläder och, broddar som tål en dag på såphala klippor!

PS: Glöm inte långskaftad håv!