Den lodande människan — havet, djupet och nyfikenheten sälj i bokhandeln och finns även som ljudbok.

Storslagen läsning om havet, djupet och nyfikenheten

Publicerat

Ingen skönlitterär bok har kommit så nära en fisk som Ålevangeliet. Patrik Svenssons numera världsberömda debut har översatts till 35 språk och blivit både teater och opera. I uppföljaren Den lodande människan får tas vi med på en resa till livets början och slut.

Även om långt ifrån alla delar i Den lodande människan handlar om hav, fiskar och fiske så är varje sekund en fascinerande och djupt allmänbildande läsning. Kunskapen om och kärleken till havet binder ihop de essäer som utgör boken. Patrik Svensson ställer frågan om det är människans inneboende girighet som gör att våra hav töms till sista fisken slutligen är borta. Han snuddar vid det vansinniga i hur vi tömmer Östersjön på sill och strömming och hur vi sedan köper norsk lax som fötts upp på fiskpellets som tillverkats av fisken från Östersjön. Det är i sig inget nytt. Men satt i det sammanhang som Den lodande människan skapar så blir det djupt destruktiva i denna rundgång tydligare än någonsin.

Även om Den lodande människa kanske inte når upp till Ålevangeliets briljanta originalitet, så är den en bok som varje människa som en gång tittat ut över havet och förundrats eller som fiskar i denna livets källa kan njuta av att läsa. Vi blir inte bara klokare av förstå och ta till oss det Patrik Svensson skriver, vi blir lite bättre människor.

Anders Nicander