Fisk som ska återutsättas måste hanteras korrekt. Foto: Hasse Härkönen.

Större öringar på Västkusten — rapport från 8+fjordar

Publicerat Senast uppdaterad

Niclas Åberg är projektledare för 8+fjordar om en förkämpe för havsöringen som lagt tusentals timmar på fiskevård i de bäckar och åar där havsöringen leker. Han ser en trend i att det nu fångas fler stora öringar.

—Trots nordostlig vind var fångsterna goda i 8+fjordar. Många av öringarna som fångades var i ovanligt fin kondition även om det som vanligt fångades en del utlekt fisk så kallade besor under premiärhelgen.

Det talas mycket om att västkustens silver numera är betydligt större när vi fångar dem. Vi som varit med länge minns när man mest fick fisk på 35-40 centimeter. Finns det någon sanning i det?

—Glädjande är att trenden med att det fångas en hel del större öring fortsätter. Även om västkustöringen inte är lika storvuxen som öringen på syd- och ostkusten så fångas det fina exemplar. De största som jag hörde talas om var närmare 85 cm långa, berättar Niclas och fortsätter.

— Vi fångade ett 20-tal öringar i vår båt och fick med oss ett par fina matfiskar hem. Det var som vanligt många sportfiskare ute och frestande öringen på premiärdagen och många hade ett leende på läpparna efter fiskedagen trots svåra förhållanden med nordostlig vind och kallt vatten. Bra beten var färgglada drag och flugor. Men när vattentemperaturen stiger kommer säkert mer diskreta flugor och drag fungera minst lika bra.