Grunda sjöar är bättre på att producera stor fisk än djupa. Foto: Aleksandar Vidakovic

Större fisk i grunda sjöar

Publisert Sist oppdatert

Grunda fjällsjöar producerar större fiskar än djupa sjöar. Dessutom producerar de grunda sjöarna fler stora fiskar. Förklaringen ligger i förhållandet mellan plankton och insektslarver.

I doktorsavhandlingen Sjöbatymetri bestämmer öring- och rödingpopulationers storleksstruktur och biomassa visar Sven Norman att grunda fjällsjöar producerar större fisk än grunda fjällsjöar. Anledningen är den att grunda sjöars bottnar är mycket bättre miljö för insekternas nymfer. Små öringar och rödingar äter främst plankton medan den större fisken föredrar insektsnymfer. Nymferna är förstklassig föda som får fisken att växa sig stor medan plankton endast är näringsrikt nog för mindre fisk. Rik tillgång på nymfer gör det alltså möjligt för en sjö att producera både mer och större fisk.

Sjöarnas förmåga att producera föda påverkar också i hur hög utsträckning öringen övergår till att äta rödingyngel.

– Öring är en vanlig predator på små rödingar men till hur stor utsträckning individuella öringar äter röding varierar stort inom och mellan sjöar. Vi kan i vår studie visa att detta delvis beror på hur mycket röding som produceras och att detta i sin tur bestäms av sjöns djupförhållanden, säger Sven Norman i ett pressmeddelande.

Klicka här för att läsa doktorsavhandlingen