Laxsmolten riskerar att dö om den angrips av laxdjävulen. (Foto: Länsstyrelsen)

Sprid inte laxdjävulen!

Publicerat Senast uppdaterad

Vi som fiskar i många olika vatten måste vara mycket noga med att inte föra över smitta från ett vatten till ett annat. Sportfiskarna i väst uppmanar till extra försiktighet eftersom inte alla av regionens vattendrag smittats av laxdjävulen, eller gyroprasiten som den vanligtvis kallas.

Det är mycket viktigt att du ALLTID ser till att vadarkläder och fiskeutrustning hunnit torka innan du byter vattendrag. Man kan också tvätta kläder, kängor, stövlar och utrustning med något som heter Vikron, skriver Sportfiskarna.

Det är Sportfiskarna in västra Sverige som ger en heads up för att räddade vattendrag där laxen sluppit denna fruktansvärda parasit. Till exempel är Kungsbackaån smittad samtidigt som Örekilsälven är ”frisk”. Fiskar man i bägge dessa vattendrag måste man vara ytterst noggrann med hanteringen av fiskeutrustningen när man fiskat i Kungsbackaån och sedan ska fiska i Örekilsälven.

Gyroparasiten är en mycket liten plattmask som sätter fast sig i laxen med sexton krokar. Den livnär sig av att äta slem och vissa celler. Den kan angripa lax i alla dess utvecklingsstadier men för unga laxar (smolt) är utgången av ett angrepp ofta dödlig.