Härjedalen har många härliga harrströmmar. Foto: Robert Westin

Sportfisket i Härjedalen ska lyftas

Publisert Sist oppdatert

Härjedalen är på många sätt en dröm för en sportfiskare. Tillgången fiskevatten är enorm och man kan fiska i många olika typer av vatten i en bländande vacker miljö. Med Sportfiskarnas hjälp ska nu fisket bli ännu bättre.

I förstudien Hållbart fiske i Härjedalen har man tittat på vad och hur de som bor i Härjedalen och de som besöker Härjedalen som turister vill fiska. Fisket ska utvecklas och då tar man Sportfiskarna till hjälp. Ett mycket klokt beslut när man förvaltar den fantastiska tillgång som sportfisket är för en kommun som Härjedalen. Förstudien baseras på en enkät som skickats ut till näringsidkare, turister och bofasta.

Huvudfrågorna i enkäten är:

• Hur kan fisket i Härjedalen utvecklas för att främja ett långsiktigt, attraktivt fiske för såväl tillresta som bofasta?
• Hur kan ett samarbete mellan fiskevårdsföreningarna se ut för att underlätta administration, marknadsföring och utveckling av varumärket?
• Vilka behov av stöd, utmaningar och möjligheter ser fiskevårdsföreningarna?
• Vad är fiskevårdsföreningarnas syn på behovet av sättfisk i dag och i framtiden?

Det man bland annat kan utläsa av enkätsvaren är att många vill fiska efter vild fisk i vilda vatten. Samtidigt är utsättning av fisk en förutsättning för att bedriva en storskalig fisketurism.

Härjedalen är känt för sitt fina fiske efter öring, röding och harr. Flugfiske och spinnfiske med lätt utrustning lockar fiskare från hela Europa. För den som älskar abborrfiske är Härjedalen en drömdestination.

Läs mer på Sportfiskarnas hemsida.