När en fisk fastnar i spöredskapet dör den och lockar till sig andra fiskar och djur som också dör.

Sök pengar för spökjakt

Publicerat Senast uppdaterad

Varje år går mängder av fiskredskap som nät, tinor och burar förlorade i hav och sjöar. Dessa så kallade spökredskap fortsätter att fånga fisk och fåglar som fastnar dör. Nu kan man söka pengar hos Havs- och Vattenmyndigheten för att söka och ta upp dem.

Spökredskap är ett stort problem, främst i havet men även i många sjöar. Pengar beviljas för att identifiera och kartlägga områden med förlorade fiskeredskap och för att samla in dessa.

De som kan söka är är bland annat vetenskapliga institut och branschorganisationer. Föreningar och stiftelser i partnerskap med branschorganisationer kan söka stöd och medfinansiering.

Totalt finns det 1,5 miljoner kronor att ansöka hos Havs- och vattenmyndigheten. Deras dela av finansieringen kan utgöra högst 30 procent av de stödberättigade kostnaderna för projektet.

– Möjlighet att söka stöd finns så länge pengarna räcker och bara under 2023. Vi erbjuder också de som får stöd en utbildning så att de kan jobba smart, hållbart och kostnadseffektivt, säger Lisa Bredahl Nerdal på Havs- och vattenmyndigheten.