SMHI varnar för hög brandrisk i flera län. Foto: Robert Westin.

SMHI varnar för hög brandrisk i flera län

Publicerat Senast uppdaterad

Runt om i landet har många påbörjat sin fiskesemester. På grund av det varma vädret i kombination med lite nederbörd så varnar nu SMHI för brandrisk i flera län. Det här kan du tänka på om du vill tillaga mat när du är ute på din fisketur.

Lägerelden sätter ofta krydda på fisketuren. I sotpannan kokar kaffet samtidigt som korven grillas försiktigt på glöden. Elden ger en extra dimension till fisket som många sportfiskare uppskattar.

Det finns dock vissa saker som man måste tänka på. Allemansrätten ger inte rätt att göra upp en eld. Dock så får man göra upp en eld om elden inte riskerar att spridas. Det är alltid viktigt att läsa reglerna för det område där man befinner sig. I vissa nationalparker får man endast elda i utställda grillplatser.

Just nu skall man iakttaga stor försiktighet om man vill laga mat utomhus på en öppen eld. På grund av det torra vädret är risken stor att en eld kan sprida sig för att sedan utvecklas till en skogsbrand.

Tänkt på detta:

  • Läs reglerna för det området som du skall fiska i.
  • Elda endast i utställda eldplatser. Släck elden efter att du är klar.
  • Tänk på att även ett gaskök kan starta en skogsbrand. Underlaget till gasköket är ofta avgörande.
  • Det är viktigt att välja en eldplats där det inte finns risk att den sprider sig. Grus- eller sandmark är lämpligt underlag.
  • Mossa, torvmark eller jordig skogsmark är inte bra val av eldplats. Där finns risk för att elden lätt kan sprida sig. Elden kan även ligga och pyra nere i marken för att senare flamma upp.
  • Elda inte direkt på, eller för nära, berghällar eller större stenblock. De spricker sönder och får sår som aldrig läker.
  • Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som ved till elden. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd.

Så även om det inte råder eldningsförbud så måste man alltid vara mycket försiktig om man skall göra upp en eld då det är på torr mark. Man skall helst inte elda då.