Marcus "Wibbe" Weiberg med 13 kilo Vänernlax. Foto: Privat

Ska Wibbes Vänernlax stå sig hela säsongen?

Publisert

En perfekt dag på Vänern. Så beskriver Marcus ”Wibbe” Weiberg den senaste fisketuren tillsammans med sonen Linus. Och inte undra på det eftersom de fick en jättelax över metern.

Det regerande Vänerrekordet på lax innehas av Petter Larsson, som fångade en lax på 13,92 kilo 2007 utanför Kristinehamn. Varje år brukar det fångas något exemplar runt 13 kilo, och den här gången var det alltså Marcus och sonen Linus tur.

Fadern berättar själv om den lyckade dagen:
– Vi gick ut från Åmål. Vinden var cirka 10 meter per sekund, så överfarten till Kräklingarna blev hård. Väl där så gick vi i land och grillade medans vinden gick ner lite. Efter några timmar så kom vi ut igen.
De lyckades hitta lite lä vid Prästgrund, och tio löjor fick simma förföriskt bakom båten.
– Ganska omgående så fick vi ett dubbelhugg, det var två fina öringar och vi kände att turen var räddad. Vi vänder och kör över positionen igen, och då får vi ett napp som drar ut lina i bra fart.

Det visade sig alltså vara en jättelax som slukat löjan.
– Efter många vändor vid båten så kunde jag håva den. Vågen komma fram cirka 13 kilo i båten, och den var 101 centimeter lång. Glädjen var total. Vi körde ett par timmar till och fick ytterligare tre öringar till. Så i dag var det roligt att vara fiskare, konstaterar ett nöjt team Wibbe.

Det hela kan ses som en temperaturhöjare inför Kinnekulleträffen 17–18 april, som denna gång avgörs som en onlinetävling.