Det behöver finnas skydd från växtlighet och rester av döda träd för att öringen ska trivas i bäcken. Foto: Ingemar Näslund

Satsningen som ska få Skärjåns öringar tillbaka

Publicerat

Vattendraget Skärjån, på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, klassas som nationellt värdefull av Naturvårdsverket. Nu arbetar många flitiga händer för att öringen ska kunna trivas där igen.

Liksom många andra vattendrag är Skärjån kraftigt påverkad, bland annan genom flottledsrensning och dammar, samt att den nästan torrläggs vissa somrar eftersom en del av vattnets avleds till Hamrångesån för elproduktion.
Förutsättningarna är med andra ord inte optimala för att fiskar, musslor och andra vattenvarelser ska frodas. Nu har dock Sportfiskarnas lokalförening Ljusne Flugfiskeklubb krokat arm med Stora Enso Skog AB i ett samarbete för att vända trenden.

Det har tagits fram en omfattande åtgärdsplan för Skärjån, där det bland annat ingår återställda lekplatser och utsättning av öringyngel. Den första etappen genomfördes i höst, då en strömsträcka nedströms sjön Stor-Skärjan restaurerades. Förhoppningen är att det inom en femårsperiod ska finnas ett stabilt öringbestånd som är självreproducerande.
– Efter många år av väntan, ända sedan 1985, så kan vi nu se framtiden an med stor tillförsikt, säger Kjell Jansson, sekreterare i Ljusne Flugfiskeklubb på Sportfiskarnas hemsida.
Här på deras hemsida kan du läsa mer om satsningen i Skärjån.