Bohuslän är ett eldorado för havsöring. Foto: Anders Nicander

Satsa på guide för bättre fiske

Publicerad Senast uppdaterad

I våras åkte Fiskejournalens nyhetsredaktör på guidad tur efter havsöring i Bohusläns skärgård. Efter årtionden av eget fiske i denna miljö var det både inspirerande och lärorikt. Är man ny på havsöringfiske eller vill komma på rätt plats med rätt bete från första dagen är det en mycket bra idé att boka guide.

Bohuslän har fortfarande några riktiga skatter kvar för oss sportfiskare. Tydligast glimrar havsöringen som är mycket talrik och som på senare år också börjat ta sig i storlek. Här var man först ut i landet med fiskevård i större skala och i dag är de allra flesta av havsöringens livsviktiga lekbäckar restaurerade. Nätfisket är borta och de allra flesta sportfiskare fiskar med förnuft. I dag är det inget sensationellt med en fisk på 60 centimeter. Varje år kommer det fiskar på över både 70 och 80 centimeter och det har fångats havsöring på otroliga 94 centimeter.

Vill man hitta rätt från första dagen är det en klok idé att boka en guide. Jag åkte med Jonas Nordigårds som är medlem i Fjordguiderna som består av ett antal skickliga guider som arbetar i området runt Tjörn och Orust. Trots att vi åkte ut en av de där dagarna när öringen var riktigt tjurig fick alla i båten fisk och vi landade fiskar väl över minimimåttet på 45 centimeter. Det om något är ett mått på skicklighet. De dagar när allt stämmer är det lätt att fiska havsöring. När den sätter sig på tvären kan det vara hur svårt som helst.

Tiden går vansinnigt fort och snart är det april och det är väldigt många som vill ut på havsöringfiske. Det är hög tid att boka guide.