Storspiggen breder ut sig i Östersjön, på bekostnad av bland annat gädda och abborre.

Så kan vi bromsa spiggens oroväckande framfart

Publicerad

Skarv, säl och spigg. Där har ni tre arter vars utbredning är föremål för många sportfiskares oro. Skarv och säl går att skjuta – men hur kan man egentligen stoppa den explosiva ökningen av spigg?

Fiskejournalen har i flera artiklar senaste åren berättat om spiggens framfart, och hur den är en allvarlig konkurrent till bland annat gädda, abborre och andra rovfiskar. Spiggen äter nämligen upp yngel och rom från andra fiskar, och nu har det gått så långt att den anses störa ekosystemet. Enligt marinekologen Ulf Bergström kan det vara upp till 15 spigg (!) per kvadratmeter på Östersjökusten, och ökningen beror bland annat på övergödning och ett obalanserat fiske.

Vi tipsar idag om filmen Spigg vs. Gädda, som det digitala magasinet Deep Sea Reporter producerat. Där får du bland annat lära dig att abborre älskar att äta spigg, och att ändrade fiskeregler och minskad övergödning kan bromsa utvecklingen.

Läs även om kritiken mot yrkesfisket:

Supertrålare slukar sillstimm: ”Katastrofala följder”