Första dagen bjöd på fin fisk: Foto: Privat

Så gick havsöringpremiären, hälsar Klingberg

Publicerad Senast uppdaterad

Allt om flugfiskes chefredaktör Johan Klingberg har tagit tempen på första dagrarnas flugfiske på Västkusten.

Äntligen är västkustsäsongen igång på allvar. Kusten från Kullen fyr och vidare norrut har legat i träda sedan sista september. Därför var förväntningarna högt ställda, och precis som tidigare år bjöd fisket på blandade framgångar. Vi har träffar två experter som berättar om hur fisket gick.

Den efterlängtade västkustpremiären 1:a april bjöd på blandad framgång. Fisket upp mot Fjällbacka var enligt utsago svårare än tidigare. Kring öarna Orust och Tjörn togs det en hel del hyfsad fisk upp till ett par kilo.

Foto: Peter Henrik Larsson

-Längre norrut hade få fiskare gett sig ut och det fanns gott om utrymme, säger Agne Sjöberg.

Hakefjorden, Stigfjorden och områdena kring Stenungsund fiskade enligt Peter Alexandersson relativt bra. Trots att vädret inte var på fiskarnas sida nappade det bättre än förväntat i dessa områden. Även här stod det gott om både flug- och spinnfiskare längs stränderna. De som hade möjlighet att fiska från båt gavs logiskt sett större möjligheter att täcka områden längre ut, vilket ofta gav ett bra resultat. Peter Alexandersson berättar vidare att det förekom en hel del färgad fisk. Men när de valde att fiska längre bort från åmynningarna ökade antalet blank fisk betydligt.

De traditionella fiskeplatserna på Hisingen och söderut var som vanligt välbesökta. Några rejäla fiskar bärgades dock, med en toppnotering på 64 centimeter.

-Vårfisket handlar ofta om att hitta samlad fisk, vi hade svårt att hitta dessa kluster i år. När vi väl gjorde det fungerade en Spey Bugger, med rosa kropp allra bäst, fortsätter Agne Sjöberg.

Av Johan Klingberg