Ålen är akut hotad och nu skärps reglerna. Foto: Sebastian Hemberg, Havs- och vattenmyndigheten.

Reglerna skärps – ålstopp för fritidsfiskare i svenska havsområden

Publicerat

Havs- och vattenmyndigheten meddelar att reglerna för ålfiske skärps ytterligare. Det blir totalt fiskestopp under hösten för havsvandrande ål mellan 1 oktober–31 december 2022.

Ålen är föremål för många heta debatter, där flera intressenter är inblandade, såsom yrkesfiskare, myndigheter, sportfiskare och kraftbolag.
Ålen är akut hotad, och Havs- och vattenmyndigheterna har nu tagit ett steg i bevaranderiktning. Det bli totalt fiskestopp när ålvandringen är som störst genom Öresund. En stor del av den ål som vandrar ut från Östersjöområdet för att leka, vandrar just genom Öresund.
– Ålen får då bättre förutsättningar att fortsätta sin resa utan att påverkas av annat fiske. Stoppet ska även omfatta all form av fiskeaktivitet efter ål i havet. Det innebär att det även blir förbjudet att sumpa ål under förbudsperioden, säger Sofia Brockmark, utredare vid HaV, i ett pressmeddelande.

Det ska dock tilläggas att vissa yrkesfiskare, som har särskilt ålfisketillstånd från HaV, är undantagna från fiskeförbudet.
Här på myndighetens hemsida kan du läsa mer om beslutet.