Vilka proportioner denna fisk hade – 5360 gram och 74 centimeter! Foto: Privat/Svenska Specimentävlingen

Olle Lidman lyckades överlista storsiken

Publisert Sist oppdatert

Svenska Specimen-tävlingen samlar många duktiga artfiskare, och ofta kommer det upp fångster som är värda att rapportera om – här är en!

I juli månad fångade Olle Lidman en sik som definitivt är värd att uppmärksamma. Det var den 22 juli som Olle Lidman gjorde en satsning i Västra Silen, Bengtsfors kommun, och som blev riktigt lyckad. På upphängaren som var agnad med pellets nappade en gigantisk sik som vägdes till hela 5 360 gram, och mättes till 74 centimeter.

Olle Lidman är flitig deltagare i ”Svenskan”, alltså Svenska Specimentävlingen, och anmälde fisken där den blev juli månads största fisk i procent i förhållande till storfiskreggvikten.

– Det är den största siken som jag har kunnat se i den 20-åriga historiken, och den tog topplaceringen i Hall of Fame för sik, berättar tävlingsgeneralen Svante Otter och säger samtidigt att det var oväntat i ett knepigt fiskevatten även om Olle Lidman är en duktig fiskare med rätt flyt.

För fångstmannen själv tog det en tid innan fångsten sjunkit in.

– Den är ganska absurt stor sik, det har gått upp för mig så här i efterhand. Jag och min kompis Fredrik Barkfjärd var ute på reggjakt och vattnet var väl glasklart från början, men att det skulle sluta så här trodde jag inte. Över förväntan såklart. Nu är siken avklarad, så vi går nog för karp i höst, berättar en glad Olle Lidman.

I årets tävling stoltserar Olle Lidman även med asp på 2 710 gram, faren på 720 gram, gädda på 12 360 gram samt ruda på 1 934 gram. Det placerar honom på en sjundeplats.

Svenska rekordet på sik lyder 6 200 gram – en fisk som också fångades i Västra Silen men av Jonatan Johansson.

1979 startade Fiskejournalen tävlingen Specimentävlingen som sedermera blev Svenska Specimentävlingen när den istället togs över och drevs vidare i privat regi. De senaste tio åren har Max Lösche varit den drivande kraften, fram till i slutet av 2020 då Svante Otter tog över rodret och driver den idag. I Svenska Specimentävlingen kan du tävla både i lag och individuellt.