Mikael Engström tillbaka på Fiskejournalen

Publisert Sist oppdatert

I dagarna landar ett nytt späckat nummer av Fiskejournalen hos prenumeranter och i butik. Bland många spännande artiklar finns en fantastiskt fin om harrfiske skriven och fotad av en av landets i särklass finaste fiskeskribenter, Mikael Engström.

Monstergäddor, trolling med löja och sikfiske från land är några av de ämnen som man finner i Fiskejournalen Nr 3 2023. Här finns också Mikael Engströms fina artikel om harren som inkörsporten till flugfisket. Med ett språk som belönats med Augustpriset och ett bildspråk som är lika lättidentifierad som vackert gör han, efter många år, comeback i Fiskejournalen.

-Jag jobbade i tidningen med Olof Johansson. Sen blev det heltid på LRF media i deras tre tidningar Jaktmarker och Fiskevatten, Allt om flugfiske och Fiske för alla. Och så skrev/skrivet barn och ungdomsböcker. Jag har hela tiden jobbat för Flugfiske i Norden. I höst kommer min fjärde fiskebok. Den senaste fiskeboken kom för 28 år sen. Med korpen vid ån. Boken som kommer i höst heter ” Den ofulländade fiskare” Det blir min femtonde bok totalt.

Vad tycker du skiljer fiskeskrivandet nu jämfört med för 28 år sedan?

-Olof var cool och tyckte att jag skulle strunta i stubbromantiken. Och åka ut med tuffa gäddfiskare. Så blev det men jag blandade fakta med natur och humor.

Vi diskuterar stubbromantikens vara eller inte vara och jag säger att både fiskevärlden och världen i stort skulle kunna behöva lite mer romantik.

-Jo, jag tycker det fortfarande är roligt att fota och skriva fiske. Så jag kommer fortsätta. Är mycket i Västerbotten och Norrbotten, där finns det fortfarande bra med fisk i närvattnen. Lekfullt.