Mete från isen är både effektivt och spännande. Foto: Anders Nicander

Med flöte på isen

Publisert Sist oppdatert

En gång varje vinter måste jag dra till vännerna på Åsen. Minst lika mycket för det sociala som för fisket. I går vad regnbågarna tröga, men vi fick dem. Mete med flöte och räka som agn utklassade klassiskt pimpelfiske.

Hökensås är landets äldsta put & take-område med ett trettiotal mycket välskötta sjöar med främst regnbåge, men även öring och röding. Fisket här är oerhört bekvämt. Men det betyder inte att det alltid lätt. Men det är väl så det ska vara. Skulle det bara vara att åka och hämta fisken skulle utmaningen och därmed tjusningen vara borta.

Vi borrade tre hål i rad på kanten av en djuphåla och sparkade undan så mycket snö att vi kunde ha koll på tre flöten samtidigt.

Ljug å tjöt tog vid och när den lilla gasolgrillen var tänd och vi precis börjat smaka på delikatesskorvarna som Stefan och Fredde haft med sig började det ena flötet vandra. Först i en cirkel och sedan ner under isen. Stefan höjde isfiskespöt och gjorde mothugg. Sen blev det åka av. Regnbågen tycks inte påverkas nämnvärt av kylan i vattnet och fisken drar i väg i långa rusningar under isen.

När den slutligen tröttnar kommer Fredde till undsättning och tar ett gälgrepp och leder upp fiske ur hålet. Hålet är stort vilket är en enorm fördel vid allt isfiske. Vi kör med ett 200 millimeters borr.

Fisken är fantastiskt vacker och fenorna är perfekta. Med en vikt på strax över tre kilo blir den en utsökt råvara till en alla hjärtans dag-middag. Filéad och stekt i lika delar smör och olivolja och med Stefans magiska gula chili på toppen kan man inte gå fel.

Så blev det en sådan där dag. En av de bästa. De innehåller alltid fiske.