Magsikt trollingfiske på Vänern

Publisert

Från trollingfiskaren Jonas Björk kommer en rapport om glimrande fiske efter lax och riktigt stor öring på Vänerns vattenvidder. Många fiskar i vikter mellan fyra och nio kilo och några som till och med passerar niokilosgränsen.

-Jag har haft fantastiskt försommar-trollingfiske de senaste veckorna…efter lax och framför allt öring i Dalbosjön, en del av Vänern där jag hittat platser med mycket strömstråk och betesfisk. Jag har landat många fina öringar och laxar i mestadels i underbart försommarväder och svaga vindar, berättar Jonas.

Det har varit ett riktigt rallyfiske med stora och starka öringar och laxar. Han har fått uppleva flera dubbelhugg och vid ett, helt galet, tillfälle högg det på nästan alla spön samtidigt.

-Fem stora laxar och öringar högg samtidigt på löjorna och fem rullar knarrade högljutt. Det blev till att flytta runt spöna i båten för att undvika trassel. Och tro det eller ej, jag lyckades få in alla fem fiskar till båten!

Som bete använder Jonas benlöja med lite olika skalar, bland annat Jackpott med 20-40 gram bly framför på planerbordenbetena och 10-30 fot på djupriggen.

-det är häftigt när man ser fisken komma in på ekolodsskärmen och sedan gå upp och ner och kolla på betena för att sedan hugga.