Vackert foto på vacker fisk, från boken ”Sveriges Sötvattensfiskar”. Foto: Jörgen Wiklund

Jörgen Wiklund har utsetts till Årets naturfotograf

Publisert

Få fotografer har haft en närmare kontakt med svenska fiskar än Jörgen Wiklund. Nu prisas han för sin yrkesmässiga insats, när Naturvårdsverket beslutat att utse honom till årets naturfotograf 2020.

Jörgen Wiklund är Årets Naturfotograf. Foto: Pressbild

Fiskejournalen har uppmärksammat Jörgen Wiklund flera gånger med anledning av hans dokumentation av svenska fiskar. Han är till vardags forskningsingenjör på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, institutionen för Vilt, fisk och miljö i Umeå, och han har ett förflutet som fotolärare på både gymnasie- och universitetsnivå.
Naturvårdsverkets pris delas ut för 30:e året och prissumman är 25 000 kronor.

̶ Jörgen Wiklund får stipendiet bland annat för sin mycket uppskattade bok ”Sveriges Sötvattensfiskar”, där 50 limniska fiskarter levande fotograferats med oerhört spännande resultat. Fiskarnas karaktär, såväl arternas som individernas, visas i fotona. Han har stor bredd i sin gärning, där även fågelfoto har en speciell plats, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

Pristagaren berättar så här om sig själv:
– Mitt naturintresse fick jag av min morfar som tog med mig på gädd-, och öringsfiske samt bärplockning. Bärplockningen försökte man ju slippa undan men fiskeintresset blev bestående säger pristagaren Jörgen Wiklund. Fågel-, och fotointresset väcktes när jag var 16 år och kom att prägla resten av mitt liv. Under de senaste 10 åren är det fotograferingen som helt tagit över, säger Jörgen Wiklund.

Stort grattis, säger vi på Fiskejournalen.