Ensam i båten kunde Jonas Carlsson bärga sin drömfisk. Foto: Privat

Jonas jättelånga fångst: ”Har aldrig sett en så stor abborre”

Publisert Sist oppdatert

En abborre på 50 centimeter är en dröm för många sportfiskare. Jonas Carlsson har lagt ribban högt inför årets högsäsong på ostkusten – eftersom han fått en fisk på hela 55 centimeter. Tung var den också.

Smålänningen Jonas Carlsson har länge jagat en abborre över 2 kilo, och när väl stunden var kommen så var det dessutom en av de längsta som rapporterats in på senare år.
Planen för dagen var att åka ut för en dags bottenmete efter abborre. Väl på plats så möttes han dock av en hinna med is över stora delar av stället han tänkt vara på, så han fick vända om och fiska av andra platser, med hopp om att isen skulle spricka upp framåt eftermiddagen. Vilket den också gjorde med hjälp av flera andra båtar som körde genom och spräckte upp isen så den kunde driva iväg.

Så här berättar han för Fiskejournalen:
– Jag åkte tillbaka efter ett antal timmar och provade där jag tänkt mig från början, och fick ett par stycken mindre abborrar mellan 0,5–1 kilo. Sökte nya fläckar att fiska av, men det gav inget mer än en gädda. Började fundera på att ge upp och bege mig hemåt men tänkte att jag ger det 30–40 minuter till, så jag åker återigen till stället där jag skulle varit direkt på morgonen. Lägger ut bottenmetet med ett nytt fräscht bete, låter det ligga några minuter, vevar in någon meter och låter de ligga still igen. Det dröjer kanske 10 minuter, och sedan gungar det till lite lätt i spötoppen och jag förbereder mig för ett mothugg. Det känns tungt direkt.

Jonas misstänkte att det var en gädda som svalt den lilla sarven. Han började att pumpa in den, och när den kom närmare båten och skymtade till i ytan, så såg han att det var en riktigt stor abborre.
– Tankarna börjar snurra. Gjorde jag ett bra mothugg, sitter kroken bra, bytte jag tafs efter jag hade på gäddan tidigare i dag? Den får bara inte lossna. Sträcker mig efter håven, lyckas få in den och lyckan är total. Krokar loss den och lägger ner den i håven igen, börjar förbereda med matta och måttband. Lägger upp den och ser att den är hela 55 centimeter, och tänker direkt att detta måste vara en 2-kilos.

Vikten tog dock en stund att fastställa, eftersom vågen olämpligt nog började strejka. Han fick kontakta en annan båt och låna deras våg, där fisken kunde konstateras till 2 380 gram.
– Helt skakig sätter jag mig ner i båten och försöker förstå vad som hänt. Helt underbart att äntligen lyckats, konstaterar Jonas.
Grattis till en präktig fisk, säger vi på redaktionen.
Följ Fiskejournalen på Facebook för fler spännande nyheter!