Hökensås bjuder på härligt vinterfiske. Foto: Stefan Wahnland

I Hökensås ligger isen

Publisert Sist oppdatert

Landets äldsta och kanske finaste put & take-vatten finns i Hökensås i Västra Götaland. Trots den milda vintern ligger isen tjock på många av sjöarna och fisket är riktigt bra.

Regnbågen är en härlig vinterfisk. Vissa dagar hugger den som galen och andra dagar får man slita för att få minsta napp. Samtidigt är den mycket mer aktiv än den inhemska öringen och bjuder på otroligt roliga fajter trots att vattnet under isen inte håller mer än några få plusgrader.

Vi beväpnade oss med blinkpirkar, mormyskor och stiliga balanspirkar och gav oss ut på en is där tillsynen ingen fiskat innan oss. Korpen kraxade och en blek vintersol förgyllde landskapet. Små försiktigt stötar på pirkarna visade att fisken var där men att vi fick anstränga oss för att få dem att hugga. Fredde som fiskar året runt i Hökensås knäckte till slut koden. Med en stor gammaldags abborrpirk, en femton centimeter lång tafs och en kokt räka på en enkelkrok spräckte han nollan. Hans teknik var lika udda som effektiv. Han håller spöt helt stilla under en lång stund, sedan lyfter han pimpelspöt mycket sakta en fot uppåt och säker sedan spöt lika försiktigt. Första regnbågen blev Freddes, precis som den andra och fiskarna var i en helt fantastisk kondition och gjorde långa rusningar under isen.

Den normalt så effektiva blikpirken gav inte mer än försiktiga stötar i linan i dag. Kanske lockade den regnbågen till att puffa på pirken men inte till att hugga. Momyskorna gav flera hugg och till slut även en långsmal regnbåge.

För att njuta lite extra av vinterdagen gick vi i land och grillade delikatesskorv på den fina rastplatsen precis vid stranden. Korven tillsammans med förstklassig chokladmjölk smakade bättre än vilken finkrogsmeny som helst där i tystanden i den lätt snöpudrade tallskogen.

Trots att de allra flesta sjöar ligger öppna i den södra delarna av landet var det femton centimeter is på den sjö vi fiskade. Hökensås är lite unikt klimatmässigt och ligger 345 meter över havet så här råder lite speciella förhållanden. Isens tjocklek kan dock variera från sjö till sjö och man ska alltid ha med sig en räddningslina och ha isdubbarna runt halsen.